Wpis ten nie jest o wyższości poszczególnych majonezów nad sobą, a o wyczuwalnych różnicach w smaku, zapachu i wyglądzie. Porównamy też skład, cenę oraz trwałość.
Wiemy, że Polska jest podzielona na „strefy wpływów” poszczególnych majonezów, a mieszkańcy woj. świętokrzyskiego są gotowi do rękoczynów, jeśli w dyskusji padłaby krytyka ich Kieleckiego.
Odłóżmy regionalne różnice na bok i pochylmy się się nad faktami.
Tło psychologiczne czyli „teoria majonezu”
Trzeba również opowiedzieć chwilę o kilku zjawiskach psychologicznych, jak prototypowanie, teorią ekspozycji, a także nostalgii smakowej, pamięci emocjonalnej, „comfort food theory”, czy tzw. patriotyzm lokalny.
Badania nad percepcją smaku opisują zjawiska, w których że nawyki żywieniowe kształtują się we wczesnym dzieciństwie i są później trudne do zmiany. Smaki, które poznaliśmy i zaakceptowaliśmy jako dzieci, stają się naszym punktem odniesienia, czyli prototypowymi smakami. (Ilustruje to zabawa: pomyśl o jakimś ptaku….. pomyślałeś o gołębiu? A teraz pomyśl o jakimś narzędziu…. czy był to młotek? itp.)
Również teoria ekspozycji podkreśla fakt, że smaki, na które jesteśmy wystawieni jako dzieci – poprzez wielokrotną ekspozycję – stają się naszym punktem odniesienia, czy też normą.
Nostalgia smakowa, to zjawisko, w którym smaki znane z dzieciństwa wywołują silne emocje, a sięganie po nie może mieć znaczenie autoregulujące (comfort food theory) i dawać poczucie komfortu.
Wynika to z faktu, że układ węchowo-smakowy jest bezpośrednio połączony z układem limbicznym (odpowiedzialnym za emocje i pamięć), co sprawia, że smaki dzieciństwa stają się częścią pamięci emocjonalnej.
Zważywszy na te zjawiska psychologiczne trudno się dziwić, że popularne w danym regionie, czy w danej rodzinie produkty, staną się preferowanymi w późniejszym życiu. Na nic się nie zda obiektywizm, bo jak widzimy mamy do czynienia ze zjawiskiem, którego część może już myć utorowana neurologicznie 🙂
Bohaterowie:
Dekoracyjny Winiary:
- Smak: łagodny, kwaskowo-słodkawy
- Zapach silnie octowy
- Kolor: bardzo lekko żółty
- Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda, cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
- Trwałość – 14 dni od otwarcia słoika
- Konsystencja: dobrze zwarta
- Cena: 20-21 zł/litr
Hellman’s Babuni:
- Smak: łagodny, słodki
- Zapach silnie octowy
- Kolor: lekko żółty
- Skład: olej rzepakowy, woda, ocet, żółtko jaja kurzego (4,3%), cukier, musztarda, sól, skrobia modyfikowana, aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (karoteny)
- Trwałość: 90 dni od otwarcia słoika
- Konsystencja: dobrze zwarta
- Cena: 35 zł/litr
Kielecki:
- Smak: wyrazisty, słono-słodki
- Zapach: delikatnie octowy
- Kolor: biały
- Skład: Olej rzepakowy rafinowany, musztarda, woda, żółtka jaj kurzych (7,0%).
- Trwałość – 14 dni od otwarcia słoika
- Konsystencja: luźniejsza
- Cena: 17-25 zł/litr
Zwycięzcy:
Ze względu na konkretne cechy możemy śmiało przyznać więcej, niż jedno zwycięstwo.
KATEGORIE:
- Trwałość: Babuni – 90 dni od otwarcia słoika, drugim i trzecim miejscu Dekoracyjny
Dłuższa trwałość wynika rzecz jasna z dodatków . Może mieć to jednak znaczenie dla osób spożywających majonez sporadycznie – 3 miesiące trwałości od otwarcia słoika to dobra
- Najmniej dodatków: Kielecki (brak dodatków) kolejne miejsca, Winiary, Babuni
Skład mówi sam za siebie – w Kieleckim są tylko takie rzeczy, jakie mamy sami w domu. Bez utleniaczy, barwników itp. To oczywiście wpływa na trwałość i w tym wypadku czas ten jest najkrótszy.
- Najlepiej się prezentuje: Winiary, następne miejsca: Babuni
Wygrywa kolor i trwałość majonezu Winiary, zwłaszcza wyłożonego na jajka i stojącego kilka godzin w ciepły. Tutaj niestety Kielecki wygląda jak gęsta śmietana i dość szybko się „rozpuszcza”.
- Najwięcej jajek: Kielecki, następne miejsca: Winiary, Babuni.
Procentowa wartość podana na opakowaniu daje prawie dwukrotną przewagę Kieleckiego nad Babuni, o ile oczywiście zakładamy, że im więcej-tym lepiej.
- Najtańszy: Kielecki, następne miejsca: Winiary i Babuni
Chociaż widełki cenowe są mocno zróżnicowane (zwykle większe opakowania są znacząco tańsze), to udało się odlaneźć ofery małych słoików kieleckiego już w okolicach 17zł/litr.
- Najlepszy zapach: Kielecki
Rzeczywiście majonezy Babu ni i Winiary mają wyraźny zapach octu (zwłaszcza zaraz po otwarciu słoika), w Kieleckim octowy zapach również występuję, choć w znacząco mniejszym stopniu.
- Najlepszy smak:???? tutaj zwycięzcą jest Twój ulubiony!
Można podsumować, że Majonez babuni i Winiary są dość zbliżone w smaku i zapachu, przy czym babuni jest wyraźnie słodszy. Kielecki znacznie się od nich różni. Preferencje smakowe oraz wspomniane podłoże psychologiczne każdemu z nas podpowiada być może inny. W mojej kuchni dość często jest kilka majonezów – jak i tym razem, kiedy zdecydowałem się je porównać. U mnie każdy znajduje swoje miejsce, a główne zastosowania to:
- do jajek na twardo: Winiary
- do pasty jajecznej: Babuni
- do smarowania szynki: Kielecki
- do burgerów i kanapek: Kielecki
- do sałatek: Winiary.
Na zdjęciu od lewej: Winiary, Babuni, Kielecki
Dodaj komentarz