Jedna z najstarszych polskich zup, uwielbiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Tradycyjny krupnik, to aromatyczny, mięsno-warzywny wywar z kaszą jęczmienną. Takie połączenie daje pyszne, sycące danie dla całej rodziny. Warto pamiętać, że zupa lubi się „przegryźć” i swoje największe walory pokazuje dopiero następnego dnia…
Składniki:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych,
- 2 szt. marchewki,
- 2 szt. pietruszki,
- pół selera,
- pół pora,
- 1-2 gałązki natki pietruszki,
- 5 szt. ziemniaków,
- 150 g drobnej kaszy jęczmiennej,
- 2 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Żeberka zalewamy ok. 1,5-2 litrami wody. Wodę solimy do smaku. Gotujemy je 45 minut.
- Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, seler, por oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę.
- Kaszę jęczmienną przesypujemy na sito, płuczemy około 1 minutę w zimnej wodzie, a następnie dodajemy do gotującego się wywaru.
- Po upływie 20 minut dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Po kolejnych 15-20 minutach wyjmujemy żeberka oraz por i seler.
- Całość doprawiamy według potrzeb solą i pieprzem oraz posypujemy dużą ilością pokrojonej natki pietruszki.
Mięso z żeberek można obrać i dodać do zupy, lub zamrozić w woreczku, aby przygotować farsz na pierogi z mięsem lub krokiety.
Zupa następnego dnia wyraźnie zgęstnieje, trzeba dodać wody.
Mariam
Chyba jest to najlepszy i najdokładniej opisany przepis na krupnik polski. Dziękuję.
Karolina
Również, uważam że jest to najlepszy tradycyjny przepis na krupnik.
Pozdrawiam.