Pierwsza wigilijna zupa: barszcz z uszkami. Jak zrobić idealny? Wykwintny czy staropolski? Każdy barszcz jest inny. Ta zupa jest wyjątkowo wrażliwa na każdy szczegół. Również na gusty biesiadników. Propozycja z niniejszego przepisu to efekt kilkuletnich poszukiwań barszczu w wersji jarskiej. Podana ilość jest na około 2 litry barszczu. Jeżeli zachodzi potrzeba przygotowania większej ilości wystarczy pomnożyć składniki x2, x3.

Uszka do barszczu? Zobacz najlepszy przepis!

Składniki:

  • 2 kg buraków ćwikłowych,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki (korzeń),
  • 1 por,
  • 1/2 selera (korzeń),
  • 2 liście laurowe, 5-6 ziaren ziela angielskiego,
  • 20 g suszonych grzybów – najlepiej podgrzybków,
  • natka pietruszki,
  • sól, cukier, pieprz.
  • opcjonalnie koncentrat barszczu np. Krakus

Sposób przygotowania:

UWAGA: Barszcz na żadnym etapie nie może się zagotować (oprócz pierwszego zawrzenia na samym początku). Może „pyknąć” kilka razy, czy lokalnie zabulgotać przez chwilę. Zagotowanie uszkadza barszcz trwale i nie ma on takich walorów smakowych i estetycznych. Jeżeli zauważymy, że oczekiwany purpurowo-czerwony kolor ma odcień pomarańczowo-brązowy, to znaczy, że zepsuliśmy barszcz.

Warzyw do wywaru będzie dość dużo, dlatego na każde 2 litry wywaru potrzeba minimum 4-ro litrowego garnka. Na 4 litry potrzeba garnka 6-7 litrów itd.

  1. Dzień wcześniej lub kilka godzin wcześniej, w małym garnku zalewamy grzyby wodą, około 200 ml i odstawiamy na noc, a następnie w tej samej wodzie, zagotowujemy około 10-15 minut. Odstawiamy na później.
  2. Obieramy i kroimy buraki na grube plastry, obieramy marchewki, obieramy pietruszki, pora i seler, wkładamy warzywa do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy łyżeczkę soli, zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia
  3. W niektórych rejonach Polski podczas gotowania dodaje się również:
    1. kilka śliwek suszonych (ja nie stosuję) lub/i
    2. kilka suszonych grzybów.barszcz-wigilijny-przepis-wywar
  4. Po około 1-1,5 godzinie zlewamy wywar, a warzywa wyrzucamy.
  5. Do wywaru dodajemy 1-2 łyżeczki cukru (w zależności od smaku), a następnie,:
    1. 2-4 gałązki natki pietruszki, w całości,
    2. 2-3 ząbki czosnku barszcz-wigilijny-przepis-wywar-czosnek-pietruszka
  6. Doprawiamy. To bardzo ważny etap, bo definiuje smak barszczu, dopuszczalne przyprawy to:
    1. cukier,
    2. sól,
    3. pieprz,
    4. ocet (lub sok z cytryny) lub koncentrat barszczu (zobacz test),
    5. wywar z 10g suszonych grzybów. Grzyby można pokroić drobno lub kilka wrzucić do barszczu.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Polsko-japoński boczek zawijany (rolowany) na obiad, na chlebek lub jako chashu do ramenu

I czas dodać uszek.

barszcz-wigilijny-przepis