Wigilijna zupa grzybowa

Starannie wysuszone jesienią grzyby czekają na swój moment, czyli wigilijną zupę grzybową. Jej zapach jest jednym z najbardziej charakterystycznych świątecznych zapachów. Grzybowa, to tradycyjna polska świąteczna zupa, podawana z łazankami lub makaronem. I chociaż prawdziwki uchodzą za królów grzybów, to grzybowa jest najsmaczniejsza z … podgrzybków.

Jeżeli planujemy przygotować również farsz do wigilijnych uszek, to do poniższego przepisu można wykorzystać więcej grzybów, a mniejszą ich ilość zblendować w zupie.

Składniki:

  • 80-120 g suszonych grzybów (najlepiej podgrzybków),
  • 2 litry wody,
  • warzywa: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka korzeń, 1 cm plaster selera korzeń i 1 gałązka natki pietruszki,
  • 1/2 średniej cebuli lub 1 mała.
  • 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz (świeżo mielony),
  • opcjonalnie 1 łyżka śmietany do zabielenia,
  • makaron łazanki, wstążki lub nitki rosołowe.

 

Sposób przygotowania:

  1. Na 1 dzień przed gotowaniem suszone grzyby starannie opłukujemy pod bieżącą wodą, zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc.
  2. Lekko solimy i zagotowujemy je w tej samej wodzie, razem z marchewką i pietruszką gotujemy na wolnym ogniu około 40-60 minut, aż grzyby będą miękkie.
  3. Po ugotowaniu, wyciągamy durszlakiem lub sitkiem grzyby i warzywa; marchewkę, pietruszkę i seler można wyrzucić (lub zjeść).
  4. Zlewamy powoli wywar do nowego garnka przez drobne sitko, delikatnie, bo na samym dnie powinien zostać ewentualny piasek.
  5. Grzyby rozdzielamy – kapelusze i nogi.
  6. Na maśle klarowanym dusimy cebulkę – bardzo drobno pokrojoną i lekko posoloną, na bardzo małym ogniu około 15-20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy mąkę i robimy zasmażkę (około 5 minut). Kiedy zasmażka jest gotowa, przelewamy ją do wywaru i szybko rozprowadzamy.
  7. Wrzucamy do wywaru nogi grzybów (lub wszystkie grzyby) i  blendujemy wywar razem zasmażką, następnie zagotowujemy i doprawiamy, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Na tym etapie można też zupę zabielić lekko śmietaną.
  8. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu lub szykujemy makaron domowy z tego przepisu.
  9. Zalewamy makaron zupą a pozostałe kapelusze kroimy na kawałki i razem z natką pietruszki wykładamy na makaron.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Faworki (chrust) - ok. 60-80 szt.

 

 

 

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

2 komentarze

  1. cocodeville

    To nie jest zupa wigilijna, zupa wigilijna jest bez zasmażki i na pewno bez śmietany..i na dodatek łazanki czy makaron zamiast uszek to profanacja jakaś 🙁

    • Chyba nikt nie ma glejtu na słowo „wigilijna”, jednak spisałem ten przepis po 37 latach, kiedy to rok w rok tak właśnie smakowała grzybowa w naszym domu. Taką przyrządzała moja mama, która takiej nauczyła się od babci. Ups, taka wigilijna tradycja. Trudno mi wyobrazić sobie inną, a uszka…. idą do barszczu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.