Rosół z perliczki jest jednym z najbardziej wyrafinowanych w smaku, jednocześnie delikatny i esencjonalny. Owszem, można go podać za makaronem typu „babuni” za 1,49 zł, ale z szacunku dla pani perliczki zróbmy makaron samodzielnie.
Składniki na rosół:
- 1 perliczka lub zestaw rosołowy z perliczki (można kupić mrożone w makro),
- 2 małe marchewki lub 1 duża,
- 2-3 pietruszki,
- 50-100 dkg selera,
- 2-3 liście laurowe,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 1,8 litra wody,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz
Makaron przygotowujemy z tego przepisu.
Sposób przygotowania:
- Perliczkę należy podzielić na kilka kawałków, zalać 1,5 litra zimnej wody i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zmniejszyć ogień i gotować 20-30 minut. Rosół powinien tylko „pykać” w tym czasie.
- Na palniku gazowym lub palnikiem do crème brûlée przez 10-15 minut opalić cebulę na brązowo.
- Dodać włoszczyznę oraz pół pęczka natki (w całości) i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 1-1,5 h.
- Wyjąć warzywa, marchewkę i pietruszkę pokroić w półksiężyce (por i seler można wyrzucić), posiekać świeżej natki pietruszki i dodać soli – około 1 łyżeczki, ale należy robić to stopniowo, żeby nie przesolić.
- Na talerze!
Dodaj komentarz