Nie ma jak… umami. Japońska kuchnia jest bliższa kuchni polskiej niż się wielu wydaje. Składniki na zupę miso można bez trudu kupić w każdym sklepie z żywnością orientalną. Zaletą tego przepisu jest jego niezwykła szybkość wykonania – około 10 minut od pomysłu do podania.
Składniki:
- 150g polędwicy z indyka, ewentualnie piersi z kurczaka,
- 1/2 cebuli,
- 4 łyżki oleju ryżowego lub ewentualnie rzepakowego do podsmażenia,
- 170 g mieszanki chińskiej – warzywa mrożone (jak ma być szybko),
- łyżka suszonych glonów wakame lub kombu,
- 1 bulion rybny Dashi Bonito,
- 1-1,5 łyżki pasta miso,
- 200 g makaronu ryżowego cienkiego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
- 1 jajko (opcjonalnie),
- szczypiorek (opcjonalnie),
- 100g tofu (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Zupę najlepiej przygotować w woku, ale można ją przygotować w jednym garnku 2 litry, kolejno dodając składniki. Warto wykorzystać garnek z powłoką nieprzywieralną.
Makaron ryżowy należy zalać wrzątkiem i poczekać około 4-5 minut. Można to zrobić w dowolnym momencie poniższego przepisu.
Smażenie na początku trwa bardzo szybko, dlatego należy pokroić polędwicę i cebulę wcześniej, a także naszykować warzywa.
- Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju ryżowego, podgrzewamy mocno, dodajemy drobno pokrojoną (i wysuszoną ręcznikiem papierowym) polędwicę z indyka. Obracamy drewnianą łyżką przez około 30-40 sekund. Indyk z zewnątrz powinien być ścięty.
- Dodajemy kolejne 2 łyżki oleju, chwilę podgrzewamy i grubo pokrojoną cebulę i smażymy obracając energicznie kolejne 30-40 sekund.
- Zmniejszamy ogień i wrzucamy mrożonkę chińską – dwie garści. Aż odparuje wodę i warzywa zmiękną.
- Zalewamy wszystko około 1 litrem gotującej wody, następnie wrzucamy glony.
- Po około 2-3 minutach dodajemy bulion Dashi Bonito, (jeżeli nie mamy, nie szkodzi) i zagotowujemy.
- Dodajemy 1-1,5 łyżki pasty miso, mieszamy dokładnie.
- Opcjonalnie: jeżeli lubimy bardziej gęstą zupę, to w 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, łączymy z zupą i zagotowujemy.
- Opcjonalnie: jeżeli lubimy jajko w zupie (tak, tak, jest świetne i lekko ją zagęszcza), to do kubeczka lub szklanki wbijamy całe jajko, roztrzepujemy, dodajemy do zupy i gotujemy mieszając około 2 minuty.
- Na koniec można wkroić jakąś zieleninę, oryginalnie powinny to być glony, ale możemy wykorzystać szczypiorek.
- Podajemy w miseczce z makaronem i z tofu pokrojonym w kostkę (opcjonalnie).
Wariant wegetariański nie zawiera indyka i/lub bulionu Dashi Bonito.
Dla fanów piątego smaku – zupa miso to kwintesencja umami; jest w oszałamiających ilościach w glonach, w tuńczyku Bonito, w paście miso, wreszcie w podsmażonym indyku z cebulką. Odjazd!
Anna
Jadłam kiedyś podobną zupę w typowo Japońskiej restauracji i bardzo mi smakowała. Właściwie to nie miałam pojęcia, że tak szybko można zrobić taką typowo japońską potrawę. Na pewno wypróbuję, na czasie zrobię dzięki za przepis