Obowiązkowa pozycja w menu każdego „czechofila”, to zupa czosnkowa i… knedle. Czosnkowa, to popularna zupa, choć bardziej popularna wśród turystów odwiedzających naszych południowych sąsiadów, niż przez samych Czechów. Nie ma też (jak w przypadku japońskiego ramenu) jednego sposobu na jej przygotowanie. Niniejszy przepis zawiera sumę większości wariantów tej zupy, więc pominięcie któregoś składnika (oprócz czosnku!) nie spowoduje istotnej różnicy dla przepisu. No to jedziemy do Czech!

 

Co w przypadku braku jakichś składników?

W przepisie wśród składników jest rosół/wywar drobiowy, ale może to być po prostu bulion warzywny, lub awaryjnie (czyli po studencku) – bulion w kostce lub z przyprawy typu vegeta.

Jeśli nie mamy szynki lub boczku, wystarczy jedno z nich.

Jeśli nie mamy chleba lub  ziemniaków, wystarczy jedno z nich.

Można pominąć jajko, szczypiorek, kminek, cebulę.

Zupa musi zawierać bulion, czosnek, majeranek, ser i grzanki (lub ziemniaki).

 

Składniki:

  • 1,5 l wywaru (rosołu) drobiowego,
  • 2 główki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 szczypta kminku,
  • ok. 100 g żółtego sera,
  • ok 100 g szynki,
  • ok. 100 g boczku wędzonego surowego,
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • 5 kromek chleba tostowego.

 

Sposób przygotowania:

  1. Siekamy bardzo drobno czosnek, boczek i cebulę. Do posiekania czosnku można wykorzystać blender.
  2. Doprowadzamy rosół do wrzenia
  3. Na patelnię wrzucamy boczek, a kiedy tłuszcz się lekko wytopi, dodajemy cebulę, a gdy ta się zeszkli, dodajemy czosnek. Dusimy wszystko około 3-4 minuty na małym ogniu, a następnie przerzucamy do wywaru.
  4. W moździerzu mielimy majeranek z kminkiem i dodajemy do wywaru.
  5. Wrzucamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki (wcześniej można je opłukać z nadmiaru skrobii), gotujemy w zupie około 10 minut.
  6. W miseczce rozbełtujemy jajko i wlewamy wolno do gotującej się zupy, delikatnym ruchem rozprowadzamy.
  7. Z chleba tostowego odkrawamy skórkę, kroimy w  kostkę o boku 1-1,5 cm  i opiekamy na sucho (bez tłuszczu) na gorącej patelni, do zarumienienia. W tracie opiekania należy kostki przerzucać delikatnie, żeby zarumieniły się z każdej strony. Uwaga, żeby nie przypalić chlebka. Przekładamy na miseczkę.
  8. Ser żółty trzemy na drobnych oczkach, szczypiorek kroimy w drobne kawałki, szynkę tniemy na  cienkie paski.
  9. Sposób podania: na talerzu układamy szynkę, starty na drobnych oczkach ser żółty. Zalewamy to zupą. Na wierzch dodajemy znowu odrobinę sera, szczyptę majeranku i szczyptę szczypiorku. Miseczkę z grzankami podajemy obok.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Kapusta czerwona zasmażana z boczkiem