Nadchodzi królewska para polskich barów lat ’80: barszcz z krokietem. Nieodłączne danie każdej zakrapianej imprezy, od wesela po Sylwestra. Barszcz z krokietem wchodzi na stół zwykle po północy, aby dodać biesiadnikom tak potrzebną energię.

Barszczyku zrobimy nieco więcej, bo rano, po przebudzeniu wszyscy rzucą się na resztki jedzenia i… gorący barszczyk.

Przepis na krokiety znalazł się w serwisie wcześniej, więc wystarczy tutaj kliknąć.

Składniki na barszcz:

  • 80 dkg skrzydełek lub pałek kurczaka,
  • 10 dkg boczku wędzonego,
  • 2 kg buraków,
  • 3 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1/2 selera,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • 20 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • garść suszonych grzybów,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • ocet lub sok cytrynowy,
  • sól, cukier, świeżo mielony pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego 7-8 litrowym garnka wrzucamy umyte części kurczaka, łyżkę soli, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe i zalewamy do połowy wodą. Zagotowujemy, po zagotowaniu zbieramy szumowiny i gotujemy jeszcze około 30 minut.
  2. W tym czasie obieramy warzywa i zostawiamy w całości – jak do rosołu.
  3. Obieramy buraki i kroimy w talarki lub słupki
  4. Dodajemy warzywa oraz natkę (bez buraków) i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu. Zbieramy resztkę szumowin.
  5. Dodajemy buraki i gotujemy razem około 30 minut
  6. W tym czasie kroimy drobno boczek i na małej patelni wytapiamy z niego tłuszcz.
  7. Wyciągamy durszlakiem wszystkie warzywa, wlewamy boczek z tłuszczem, dodajemy grzyby, zgniecione ząbki czosnku, majeranek i na bardzo wolnym ogniu (nie powinno wrzeć) podgrzewamy około 20 minut. W tym czasie doprawiamy solą, cukrem, sokiem z cytryny (lub octem) i świeżo mielonym pieprzem. (Czy to przypadek? Słony, słodki, kwaśny ostry i mięsny – 5 smaków kuchni azjatyckiej).
  8. Barszczu powinno wyjść około 2,5-3 litry. Jeśli jest za intensywny – można dodać wody, jeśli za delikatny – można dolać kilka łyżek koncentratu barszczu.
  9. Podajemy z krokietami, pasztecikiem lub po prostu w kubku, do popicia.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Japońska zupa miso - wersja ekspresowa (2 porcje)