Składniki:
- 60 dag wyłuskanego groszku
- 1 gałązka koperku
- 1 gałązka estragonu
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 1/2 łyżeczki soli
- biały pieprz
Sposób przyrządzania:
W garnku zagotować litr wody z 1 łyżeczką soli,po czym do wrzątku wrzucić groszek oraz związane razem zioła.Gotować pod przykryciem przez 15-20 minut.
Ugotowany groszek osączyć na sicie i trzymać w cieple.Zioła wyjąć z wywaru.
Masło roztopić na małym ogniu.W małym garnuszku wymieszać żółtka z 1 łyżką wody,sokiem z cytryny,pieprzem oraz solą.Wstawić do gorącej kąpieli wodnej i ubijać trzepaczką,aż z żółtek powstanie gęsty kremowy sos.
Garnuszek z ubitymi żółtkami wyjąć z kąpieli wodnej.Roztopione,ale zimne masło dodawać po kropli do jaj i ubijać dalej sos holenderski. Groszek przełożyć do miski i polać sosem. Przybrać gałązkami koperku.
Dodaj komentarz