Królowa Polskich Stołów: sałatka. Oprócz klasycznej, warzywnej ma co najmniej kilkanaście odmian. A dla sałatki ważnym, jeśli nie najważniejszym składnikiem jest czas. Kilka godzin w lodówce, to minimum „przegryzania”. Więc jeśli goście przychodzą za pół godziny, nie rób tej sałatki! 😀
Składniki podstawowe:
- 1 mała puszka kukurydzy lub 2/3 dużej,
- 250 g pieczarek,
- 3-4 jajka ugotowane na twardo,
- 3 duże łyżki majonezu,
Składniki dodatkowe:
- pieprz opcjonalnie,
- zielenina, np. natka pietruszki lub koperek (opcjonalnie),
- 1/2 średniej cebuli (opcjonalnie),
- 1 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie),
- 100-130 g sera żółtego np. emmentaler (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Pieczarki kroimy na drobne kawałki i albo:
- Pieczarki studzimy (można w wodzie z lodem), kroimy drobno i wrzucamy do miski
- Dorzucamy kukurydzę
- Jajka gotujemy w słonej wodzie 10 minut, zalewamy zimną wodą, obieramy szybko, zalewamy zimną wodą z lodem i studzimy, następnie kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski
- Teraz można dodać pokrojony w kostkę ser żółty.
- Teraz można dodać pieprz, natkę pietruszki.
- Dodajemy 3 łyżki majonezu, dokładnie mieszamy.
- Miskę zamykamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj komentarz