Risotto jest czasochłonnym daniem ze względu na ryż który „dochodzi” na patelni. Wcześniejsze przygotowanie składników znacznie skraca czas do finalnego podania. Dlatego jeśli planujesz przygotować specjalne danie dla znajomych, rodziny warto go zainwestować w to danie. Doskonały smak – gwarantowany!
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 4 łyżka oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu do risotto (arborio)
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego estragonu, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 70 ml białego lub różowego wina
- 1 duży pomidor malinowy
- ok. 500 ml bulionu
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
Ewentualnie:
Dla chętnych risotto można wzbogacić o podsmażoną pierś kurczaka; możemy także dodać świeże zioła oraz 100 g sera gorgonzola.
Sposób przygotowania:
- Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, a następnie roztopić 1 łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczki cebulę i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć.
- Wsypać ryż oraz przyprawy i smażyć przez minutę mieszając.
- Dodać pokrojone pieczarki, a po minucie smażenia dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć wszystko przez około 2 minuty. Dodać wino i odparować, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
- Gotować risotto przez kilkanaście minut wlewając stopniowo bulion, po około pół szklanki, co chwilę mieszając. Na koniec dodać rozdrobniony ser gorgonzola i wymieszać. Odstawić z ognia i odczekać 1 minutę. Dodać pozostałe 2 łyżki masła, na wierzch dodać starty parmezan, wymieszać. Na koniec wyłożyć na wierzch szynkę parmeńską, posypać szczypiorkiem i zaraz podawać.
Do risotto możemy dodać podsmażoną pierś kurczaka (na początku, przed cebulą).
Marcin
Pychotka!