Prażony słony słonecznik jest zarówno doskonałym dodatkiem do sałatek, czy dań kuchni azjatyckiej, jak i samodzielną przekąską. Jest coś magicznego w tym, jak nawet spora miseczka tego przysmaku znika ze stołu jako pierwsza. Po co przepis? Bo jest mały kruczek, jak przygotować ten słonecznik bez tłuszczu i tak, aby sól była w środku, a nie na zewnątrz…
Każdy kto lubi dłubać prażony słonecznik wie, że największa satysfakcja jest wtedy, gdy ziarenko ma pełny, prażony, słony smak. Tak właśnie smakuje słonecznik z tego przepisu!
Składniki:
- 100 g słonecznika łuskanego,
- płaska łyżeczka soli (lub nawet nieco mniej),
- 25-30 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Na małą patelnię wsypujemy słonecznik.
- Wlewamy wodę i dodajemy sól.
- Gotujemy chwilę, mieszając.
- Po odparowaniu wody dalej prażymy 5-10 minut cały czas mieszając, aż większość ziarenek stanie się złota
- Przekładamy do miseczki lub wykorzystujemy w inny sposób, np. do sałatki, czy jako dodatek do dania kuchni azjatyckiej.
Dodaj komentarz