Samodzielnie wykonane orzeszki arachidowe smakują o niebo lepiej, niż te kupione z budki albo przed seansem w kinie. Po pierwsze wiemy co jemy, a po drugie cena; kupione są 10 x droższe niż wykonane samodzielnie.

Składniki:

  • orzechy arachidowe niesolone, (500 g – dwie szklanki),
  • migdały (500 g – dwie szklanki),
  • 10 czubatych łyżeczek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 100 ml wody,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

Przede wszystkim należy kupić orzechy arachidowe niesolone; trzeba dobrze poszukać, ale w dużych marketach można je znaleźć w paczkach 0,5 lub 1 kg.

arachidy-orzechy-arachidowe-prazone-niesolone

Migdały występują tylko w wersji bez dodatków, więc problemu nie będzie.

 

  • Rozpoczynamy od uprażenia orzechów – można to zrobić w piekarniku z termoobiegiem, rozkładamy orzechy na płaskiej blaszce i pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem, albo 5 minut w 250 stopniach. W trakcie prażenia można kilka razu przemieszać orzechy, żeby równomiernie się upiekły. (Prażyć mniejsze ilości orzechów można również na patelni – nie stosujemy wtedy żadnego tłuszczu, wrzucamy na patelnie i cały czas mieszamy. Wersja z piekarnik a jest jednak smaczniejsza.)

arachidy-orzechy-arachidowe-w-cukrze-karmelizowane-na-patelni-przepis

 

  • Uprażone orzechy wrzucamy na patelnię (2 szklanki).
  • W kubku mieszamy wodę z cukrem, cukrem wanilinowym oraz  cynamonem i zalewamy orzechy na patelni. Zaczynamy odparowywanie.
  • Cały czas mieszamy. Ogień nie powinien być za mocny, żeby nie utworzył się karmel – chcemy tylko odparować wodę, aby cukier pozostał na orzechach.
  • W którymś  momencie całość będzie lepka, należy dalej mieszać, i nagle…. stanie się sucha. 🙂
  • Przesypujemy do miseczek.

 orzechy-arachidowe-migdaly-w-cukrze-karmelizowane-przepis

 

arachidy-orzechy-arachidowe-w-cukrze-karmelizowane-przepis

 

migdaly-w-cukrze-karmelizowane-przepis

 

Orzechy arachidowe solone:

  • Orzechy prażymy w piekarniku 8-10 minut w 180 stopniach z termoobiegiem – kilka razy w trakcie mieszamy, aby równomiernie się uprażyły.
  • Gorące przesypujemy do pojemnika – orzechy powinny być pokryte naturalną warstwą tłuszczu.
  • W małym moździerzu ucieramy drobno 1 łyżeczkę soli i taką mączkę solną przesypujemy do gorących orzechów. Energicznie mieszamy – sól przyklei się do tłuszczu.
  • Pozwalamy orzechom ostygnąć – będą suche z wyraźnie przywartą solą.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Bigos staropolski

 arachidy-orzechy-arachidowe-prazone-solone-przepis