Ten przepis jest w naszym domu od zawsze, klasyczna marchewka na gęsto. Doskonały dodatek do mięs. Aby uzyskać „epicki” efekt, należy… świeżą marchew pokroić w drobną kostkę ręcznie. Oto cała magia. My oczywiście nie mamy czasu, więc marchewka będzie z mrożonki. I tak wyjdzie super.
Składniki:
- 450-500 g marchewki pokrojonej w kostkę (może być z mrożonki),
- 3 łyżeczki (lekko wypukłe) cukru,
- 1 łyżeczka (płaska) soli,
- około szklanki wody,
- 1 – 1,5 łyżki masła klarowanego lub margaryny,
- 1,5 czubatej łyżki mąki zwykłej pszennej.
Sposób przyrządzania:
- Marchewkę w garnuszku zalewamy wodą, tylko tyle, aby była lekko przykryta.
- Teraz doprawiamy w sposób następujący: słodzimy wodę w marchewce tak, aby była przyjemnie słodka jak np. herbata (około 3 łyżeczek cukru), a następnie dodajemy soli tyle, co 1/4 ilości dodanego cukru, czyli 1 płaską łyżeczkę soli. Analogicznie, jeśli słodkość uzyskaliśmy 4 łyżeczkami czubatymi cukru, to soli dodajemy 1 łyżeczkę czubatą, itp.
- Marchewkę gotujemy około 7-10 minut, do miękkości. Po 5 minutach gotowania marchewki, zabieramy się za przygotowanie białej zasmażki: na patelni rozgrzewamy 1-1,5 łyżki masła klarowanego lub margaryny, dodajemy 1,5 łyżki mąki i zasmażamy ciągle mieszając, aż mąka z białej lekko spieni się i zmieni kolor na jasnozłoty.
- Pomieszać można na trzy sposoby, albo:
- odlewamy odrobinę wody (z marchewki) na patelnię z zasmażką i mieszamy uzyskując gęstą pastę, a następnie dodajemy to do marchewki intensywnie mieszając, albo
- przelewamy stopniowo całą wodę z marchewki na patelnię z zasmażką i intensywnie mieszając doprowadzamy do wrzenia, a następnie łączymy z marchewką albo
- wlewamy zasmażkę wprost do gotującej się marchewki i natychmiast intensywnie mieszamy. Ta metoda jest najszybsza, ale jej wadą jest ryzyko zrobienia się grudek.
- Należy doprowadzić marchewkę do wrzenia, cały czas mieszając, następnie zestawić z ognia. Jeżeli smak jeszcze nie jest odpowiedni, można nanieść korekty solą lub cukrem.
Pyszności!!!
Ulla
Dziekuje Babciu Ewuniu,to jest wlasnie taka marchewka jaka moja mamunka robila .Cisze sie ,ze trafilam na twoj przepis,wlasnie ja teraz robie ,juz jest smaczna a jak soncze napewno bedzie wysmienita.Dziekuje i pozdrwiam serdecznie.
Komentarz
Ja tez taka marchewke lubie najbardziej, zapomnialam jak sie ja robi,ale teraz przypomina mi sie.
Ps. Jesli chcemy gotowac ze swierzej marchwi to jest latwiej obrana cala marchewke ugotowac, nastepnie wyciagnac z wody i gotowana pokroic w kostke, jest to o wiele latwiejsze niz krojenie surowej
Twoje kukle
Za dużo masła!
Robert
Ja dodaję do tego jeszcze łyżkę stołową octu jabłkowego. 😋
Dana
Nie ma potrzeby tej potrawy słodzić .W marchewce jest tyle cukru ,że w zupełności wystarczy.
Radek
Bez cukru, to już nie będzie na sposób babci Ewuni! 🙂
Henryk
Jak zjem to napiszę pierwsza surówka do obiadu z marchewki.