Czy kupujesz gołąbki i potrzebujesz bardzo szybko przygotować sos pomidorowy? Ten przepis jest dla Ciebie! Całość wykonania poniżej 3 minut!
Składniki:
- 500 ml wrzątku,
- 1 dowolna kostka rosołowa
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1-1,5 czubate łyżki mąki zwykłej,
- pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania, już chyba szybciej się nie da:
- W czajniku zagrzej wodę i wlej do garnka około 0,5 litra i wrzuć kostkę rosołową.
- Do kubka włóż 2 lub 3 czubate łyżeczki koncentratu, 1-1,5 czubatej łyżki mąki, zalej to zimną wodą do połowy kubka i starannie wymieszaj.
- Przelej to wszytko do gotującego rosołku, bardzo starannie wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
- Teraz już tylko dodaj pieprz, najlepiej świeżo mielony. Gotowe!!
Kilka uwag:
- 2 łyżeczki koncentratu – sos jest bardziej pomarańczowy i delikatnie pomidorowy.
- 3 łyżeczki koncentratu – sos jest bardziej czerwony i mocno pomidorowy.
- 1 czubata łyżka mąki – sos jest luźniejszy, średnio gęsty.
- 1,5 czubatej łyżki mąki – sos jest gęstszy.
- Smak sosu można dopracować cukrem lub solą.
Dodaj komentarz