Proste, szybkie rozgrzewające danie na chłodne dni. Nie masz wszystkich składników w lodówce? Nic nie szkodzi! Dodaj to, na co masz ochotę 🙂

Składniki:

125 g mąki

75 g masła + do posmarowania formy

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

1 większy bakłażan

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

150 g pomidorków koktajlowych

garść szpinaku baby

100 g fety

Sposób przygotowania:

Formę na tartę o średnicy 24 – 26 cm posmarować grubo masłem.

Mąkę przesiać na stolnicę, sól i drobno posiekane masło. Rozetrzeć masło z mąką, aż powstaną drobne okruszki ciasta , następnie dodać jajko i ugniatać aż do połączenia składników. Uformować kulę z ciasta.

Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt koła i przekładamy do formy. Brakujące miejsca doklejamy palcami.

Formę włożyć do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania składników, na około 30-45 minut.

Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bakłażany pokroić w kosteczkę, doprawić solą, pieprzem, 1 łyżeczką suszonego oregano, sokiem z cytryny, oliwą i startym czosnkiem. Wszystko wymieszać i wyłożyć na blachę z piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut.

Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w piórka. Szpinak umyć, odcedzić na sitku, a następnie pokroić.

Po wyjęciu bakłażana rozłożyć go na cieście. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 190 stopni C. Dodać połówki pomidorków, cebulę i szpinak. Włożyć do piekarnika i piec 15 min. Następnie posypać wierzch pokruszoną fetą oraz oregano i dalej zapiekać przez około 30 minut w obniżonej do 180 stopni temperaturze. Najlepiej na niższej półce piekarnika, tak aby spód jak najlepiej się dopiekł.20160929_103648

20160929_112112iii

20160929_120141iiii20160929_120931iiiiiiii

Tartę podawać skropioną oliwą oraz świeżymi listkami bazylii.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Chleb wieloziarnisty