Dobrą pizzę, Polacy odkryli dopiero niedawno, kiedy prawdziwe włoskie pizzerie pojawiły się w naszych miastach i okazało się, że to co do tej pory jedli, to była zapiekanka, a nie pizza. Prawdziwa rzymska pizza jest bardzo cienka, ma tylko kilka składników i wypieka się ją kilka minut. Urywa 4 litery. Jak ją raz zjesz, już nigdy nie zasmakuje Ci inna. I nie odwiedzisz już pewnego drogiego baru „Zapiekanka Hut”.
Mały wstęp do „pizza-makingu” 😉
Ostatnio pizza-makerów-blogerów narodziło się bardzo wielu i każdy twierdzi, że ma ten „jedyny-prawdziwy-słuszny” przepis, ale nie dajmy się zwieść tym, że ktoś gdzieś we Włoszech robił pizzę na wakacjach, albo „kolega jadł”. Praktycznie, co włoska prowincja, to inny przepis, a w rzeczywistości, Włosi wcale nie przywiązywali takiej skrupulatnej uwagi do wielu szczegółów. Magia pizzy była (i jest) w tym, że po prostu mieli świeże, smaczne składniki pod ręką, takie jak pomidory, oliwki, suszona szynka, ser czy zioła i wrzucali to na ciasto… i wychodziło smacznie. I to chyba najważniejszy element plus jeszcze dobry piec. Pizza to nie gulasz, gdzie składniki po godzinie połączą się, tworząc nową jakość. Na pizzy każdy składnik żyje oddzielnie i jak jest słaby, to pizza będzie słaba. Niestety to dla naszego przepisu oznacza spore koszty, jednak to i tak o wiele taniej, niż w markowej pizzerii.
Ta pizza nie jest wersją pizzy neapolitańskiej, która wymaga przygotowania ciasta minimum 24 godziny wcześniej. Tu jest przepis na pizzę, którą można zrobić w ciągu godziny.
Ile pizz mam zrobić?
Na początku oceń, ile osób planujesz nakarmić. Pizza z tego przepisu ze względu na to, że jest cienka, powinna wystarczyć jednej dorosłej osobie. Czyli, 1 pizza = 1 osoba. Nawet jeśli wystawisz na stół i każdy zje po kawałku z pierwszej, a potem z kolejnej, to i tak na koniec wyjdzie, że każdy zjadł jedną pizzę. Sprawdzone.
Składniki na ciasto na 4 pizze (poniżej przeliczone inne ilości):
- 450 mąki włoskiej typ 00 (ewentualnie tortowej) lub 400 g mąki plus 50 g semoliny (lub najlepiej – mąki rimachinaty)
- 275 ml ciepłej wody (z kranu jak do mycia rąk),
- 18 g drożdży (świeżych) lub 5 g suszonych
- 2 łyżki (12 ml) oliwy z oliwek,
- 1 płaska łyżeczka cukru
Ilość składników w zależności od ilości sztuk pizzy:
Ilość sztuk pizzy | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
mąka (g) | 150 | 300 | 450 | 600 | 750 | 900 | 1050 | 1200 | 1350 | 1500 |
lub mąka plus semolina | 133+16 | 266+33 | 400+50 | 533+66 | 666+82 | 799+98 | 932+114 | 1065+130 | 1198+146 | 1331+162 |
woda (ml) | 90 | 185 | 275 | 365 | 460 | 550 | 640 | 730 | 825 | 915 |
drożdże świeże (g) | 6 | 12 | 18 | 24 | 30 | 36 | 42 | 48 | 54 | 60 |
lub suszone (g) | 1,5 | 3,5 | 5 | 6,5 | 8,5 | 10 | 11,7 | 13,5 | 15 | 17 |
sól (g) | 2,9 | 5,7 | 8,6 | 11,4 | 14,3 | 17,1 | 20,0 | 22,9 | 25,7 | 28,6 |
oliwa z oliwek (ml) | 4 | 8 | 12 | 16 | 20 | 24 | 28 | 32 | 36 | 40 |
Masa gotowego ciasta | 250 | 500 | 750 | 1000 | 1250 | 1500 | 1750 | 2000 | 2250 | 2500 |
Ciasto na jedną pizzę, to 250 g.
Składniki na sos (na 4 pizze):
Jeżeli robimy większą ilość pizz, należy zwiększyć ilość sosu, zwykle 1 pizza = 1 puszka sosu.
- 3 puszki pomidorów krojonych w sosie (najlepsze krojone pomidory do pizzy są niestety dość drogie (ok.8 zł za puszkę), ale nie zawsze trzeba dużo wydawać. Tutaj wielki test pomidorów w puszkach),
- 1-2 łyżeczki cukru, sól do smaku
- 2 średnie cebule,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki mielonej papryki łagodnej,
- 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej,
- szczypta oregano i bazylii (jak mamy świeżą, to jeszcze lepiej)
Składniki na 1 pizzę Margerita:
- 80-100 g sera mozzarella w kostce,
- 2-3 szczypty suszonego oregano.
Składniki na 1 pizze Parma:
- składniki na pizzę Margerita oraz:
- 100 gram oliwek pokrojonych w poprzek na 3 części (oliwki można wcześniej „zaprawić”: do pokrojonych i odlanych dolać 2-3 łyżki oliwy ze szczyptą soli i 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku. Wystarczy godzina i oliwki będą wyśmienite!)
- 75 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej pokrojonej w paski
- 1/2 średniej cebuli pokrojonej w pióra
- świeża rukola – nakładamy ją PO upieczeniu pizzy, PRZED krojeniem
Składniki na 1 pizzę Cztery sery (quattro formaggi):
- 75 g sera mozzarella
- 75 g sera cheddar
- 75 g ementaler
- 75 g sera gorgonzolla (lub innego sera niebieskiej pleśni)
Zdjęcia poniżej
Składniki na 1 pizzę Pepperoni:
- składniki na pizzę Margerita oraz:
- 16 plasterków salami pepperoni
- 3 papryczki pepperoni lub kilkanaście plasterków papryki jalapeño
- 80 g czarnych oliwek (te oliwki również można wcześniej „zaprawić”: do pokrojonych i odlanych dolać 2-3 łyżki oliwy ze szczyptą soli i 2 ząbkami przeciśniętego przez praskę czosnku)
- odsmażone pieczarki (opcjonalnie)
- 1/2 średniej cebuli
- świeża kolendra – nakładamy ją PO upieczeniu pizzy, PRZED krojeniem
Zdjęcia poniżej
Sposób przygotowania sos:
Aby pizza była przygotowana na czas, należy zacząć od przygotowania sosu, ponieważ na odparowanie nadmiaru wody oraz jego podduszenie potrzeba około 30 – 60 minut.
- na duże sitko wrzucamy zawartość trzech puszek pomidorów i pozwalamy odsączyć się płynowi. Można go zebrać i wykorzystać później do np. zupy pomidorowej.
- na małej patelni szklimy bardzo drobno pokrojoną cebulkę kilu łyżkach na oliwy z oliwek
- po około 10-15 minutach, kiedy cebulka jest gotowa dodajemy do niej 2 czubate łyżeczki papryki mielonej łagodnej i 1 czubatą łyżeczkę papryki mielonej ostrej. Tu ustalana jest „ostrość” pizzy. 2 do 1 to wariant tradycyjny, lekko pikantny. Jeżeli pizza ma być łagodna – stosujemy 3 łyżeczki papryki łagodnej, jeśli bardzo ostra – 2 łyżeczki papryki ostrej. Dodajemy paprykę do cebulki i smażymy na większym ogniu, aby zrobiła się pasta
- wrzucamy do garnka i dorzucamy osączone pomidory. Gotujemy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aby odparować wodę i aby sos zrobił się bardzo gęsty. Zajmie to około 30-60 minut.
- co jakiś czas smakujemy , jeżeli sos jest za kwaśny (zależy to od rodzaju pomidorów), dosładzamy łyżeczką lub dwiema cukru lub dodajemy masło – Włosi właśnie w ten sposób regulują słodkość sosu
- sos należy wystudzić przed dalszym wykorzystaniem (można zanurzyć garnek w misce z zimną wodą z lodem)
Przepis na CIASTO i pizzę parmeńską:
Warto wiedzieć, że drożdże uwielbiają temperaturę wody 37 stopni i w takiej się uaktywniają (jak włożymy palec do wody o tej temperaturze, to nie czujemy różnicy temperatur). Minimalna temperatura do wzrostu wynosi 25 stopni, warto zatem zadbać, aby otoczenie w którym pracujemy z drożdżami miało taką temperaturę (koło piecyka, lub uruchomionej kuchenki). A stara prawda o idealnym cieście drożdżowym mówi, że aby ciasto było właściwie wyrobione, należy je zagnieść 1000 razy.
- zaczyn: 1/3 ciepłej (nie gorącej) wody mieszamy w szklance z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru
- do dużej miski (plastikowej lub podgrzanej szklanej lub metalowej) wsypujemy całą mąkę i sól (i semolinę, jeśli posiadamy) i robimy w środku wyraźne zagłębienie. Wlewamy do niego bardzo delikatnie zaczyn drożdżowy i czekamy 10-15 minut
- do pozostałej wody dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy dobrze i wlewamy połowę do mąki
- zaczynamy mieszać najpierw dużą drewnianą łyżką, a kiedy składniki się zbrylą zaczynamy wyrabiać, dodając stopniowo wodę. Ze względu na chłonność mąki, ilość wody może okazać się za nieco za duża lub za mała.
- jeżeli posiadamy maszynę do zagniatania ciasta, sprawa jest prosta, wykorzystujemy niski bieg i nieśpiesznie pozwalamy maszynie zagniatać
- ciasto jest gotowe, kiedy zarówno:
- będzie się odklejać od ścianek i utworzy jednolitą kulę, o aksamitnej naturze skórki,
- ciasto podniesione do góry w powietrzu będzie bardzo wolno spływać. Jeżeli nie spływa wcale, należy dodać kilka łyżek wody i wyrobić. Jeżeli spływa szybko, należy dodać 1-2 łyżki mąki i wyrobić ponownie,
- po wyrobieniu ciasto dzielimy na części po 250g każda i formujemy kulki,
- każdą kulkę oprószamy mąką obficie mąką, przykrywamy kilkoma ściereczkami i odkładamy do wyrośnięcia
- ciasto powinno powiększyć swoją objętość około dwukrotnie po około 15-20 minutach
- kulkę drugi raz delikatnie zagniatamy, starając się wtłoczyć do środka jak najwięcej powietrza. Znowu odstawiamy na 15-20 minut, tym razem kulkę smarujemy oliwą z oliwek i odkładamy do wyrośnięcia do dużej miski, w ciepłym otoczeniu. Alternatywnie można kulki mocno oprószyć mąką i przykryć ściereczkami.
- po wyrośnięciu kulkę wyciągamy ostrożnie i więcej jej nie zagniatamy
- delikatnie spłaszczamy kulę i zaczynamy rozciągać i rozgniatać, formując okrągły placek, starając się aby grubość była jednakowa na całej powierzchni. Używanie wałka jest niepolecane, chodzi o to, aby nie wycisnąć powietrza z wnętrza ciasta,
- mąka będzie pomocna, aby ciasto nie przyklejało się do stołu czy stolnicy
- placek przenosimy na deseczkę obsypaną mąką
- ciasto smarujemy delikatnie oliwą z oliwek
- ciasto smarujemy obficie sosem
- posypujemy startym serem mozzarella
- nakładamy pokrojoną szynkę
- dokładamy pokrojone na 3 części zielone oliwki, cebulę pokrojoną w pióra i posypujemy suszonym oregano
- pizza idzie do piekarnika, nagrzanego do maksimum, na kamienie
- po około 5 minutach sprawdzamy, czy spód pizzy jest lekko brązowy, wyciągamy pizzę i od razu posypujemy liśćmi rukoli
- kroimy na 8 kawałków
- pycha!
Quatro formagii czyli 4 sery:
Pepperoni!
Nadesłany przez szefów: Kalinka&Marcin – pyszne zdjęcie!
k&m
http://zapodaj.net/5fb5c9c0c4350.jpg.html
Próbowaliśmy – niezwykle smaczne! 😉
Łukasz
Zdjęcia przekonują mnie do sprawdzenia przepisu. Grubość ciasta idealna, oby u mnie wyszło podobnie 🙂