Ilość wariatów pierogów jest ograniczona jedynie wyobraźnią, więc propozycja z brokułami i serem cheddar, to kolejne wcielenie tej narodowej potrawy polskiej. Zbyt wegetariańsko? Zawsze można do farszu dodać… podsmażonego boczku lub szynki.
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej tortowej (np. 450-500),
- 50 g mąki pszennej krupczatki (np. 450),
- 225 ml bardzo gorącej wody (ok. 60 st.),
- 40g roztopionego masła (najlepiej klarowane),
- płaska łyżeczka soli,
Dla 80 sztuk należy wykorzystać 600 g mąki tortowej, 75g mąki krupczatki, 335 ml gorącej wody, 50 g roztopionego masła i półtorej łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 1 brokuł
- 100g sera cheddar
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
Sposób przyrządzania:
Ciasto:
- do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i dolewamy gorącą wodę zmieszaną z roztopionym masłem,
- mieszamy dużą łyżką tak długo, aż masa odklei się od ścianek; można wykorzystać mikser planetarny z hakiem do zagniatania ciasta,
- jeżeli masa jest za rzadka – dodajemy mąkę, jeżeli za gęsta – wodę,
- przygotowujemy obsypane mąką miejsce na stole i wyrabiamy ręcznie, aż masa będzie elastyczna i jednorodna
- ciasto dzielimy na kulki 120-140 g każda,
- dwie kulki rozwałkowujemy, a pozostałe przykrywamy przed wyschnięciem.
Farsz:
Brokuł tniemy drobno na bardzo małe gniazdka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 10 minut). W czasie gotowania brokułu kroimy bardzo drobno cebulkę i podduszamy na maśle złączonym z olejem. W garnku czy na patelni, łączymy razem z brokułem. Jeżeli farsz jest za „gruby”, należy go pociąć nożem. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, dodajemy ser, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
Farsz lepiej nakłada się ostudzony, można nadziewać pierogi przy pomocy pierożnicy
lub ulepić ręcznie.
Ulepione pierogi wrzucamy na osoloną wodę i od wypłynięcia gotujemy 2 minuty. Podajemy bez niczego, lub z masłem lub z podduszoną cebulką.
Pyszne i zdrowe!
Dodaj komentarz