Wołowina w 5 smakach, to jedno z najpopularniejszych dań „u chińczyka”. Swoim aromatem natychmiast pobudza ślinianki. Słynne chińskie „5 smaków”, to gwarancja kompletności smakowej dania, Składają się nań smaki: słony, słodki, kwaśny, ostry i mięsny zarazem. Danie jest proste do wykonania i bardzo syte. A przy okazji zdrowe.
Składniki:
- 150 g rostbefu wołowego,
- 250 g ryżu jaśminowego,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 200 g mrożonej włoszczyzny chińskiej,
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- 4-5 łyżek oleju ryżowego lub arachidowego,
Składniki do marynaty:
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżka octu ryżowego lub sake,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka oleju arachidowego lub ryżowego,
- 1 kopiasta łyżeczka skrobi kukurydzianej.
Składniki do sosu (do wyboru 3 warianty): 150 ml wody plus:
- Wariant 1:
- 1/2 kostki bulionu bulionu azjatyckiego np. VIT-TIEM
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej,
- Wariant 2:
- 1/2 kostki bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej,
- Wariant 3:
- 4-5 łyżek sosu sojowego,
- 1-2 łyżkii sosu rybnego,
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
- 1 łyżeczka oleju ryżowego,
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej,
Sposób przygotowania:
Jak we wszystkich daniach typu „stir fry”, najpierw kroimy wszystkie składniki i przygotowujemy wszystko. Smażenie jest ostatnim z etapów!
- Mięso kroimy w poprzek na cienkie paski
- Przekładamy mięso do miseczki dodajemy składniki na marynatę, a na końcu skrobię kukurydzianą. Mięso powinno się marynować 5-10 minut. A im dłużej, tym lepiej.
- Rozgrzewamy woka, jak zacznie lekko dymić przecieramy go papierem i wlewamy 3-4 łyżki oleju, po chwili wrzucamy mięso, cały czas energicznie mieszając, w około 2 minuty powinno być gotowe. Mięso po usmażeniu odkładamy na bok, do miseczki albo na talerz. Można też zostawić je w woku i dalej smażyć razem z mięsem.
- Na pełnym ogniu: dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy czosnek i imbir, po 10-15 sekundach dodajemy cebulę i smażymy całość jeszcze 30 -40 sekund
- Na pełnym ogniu: wrzucamy warzywa i smażymy około 2 minuty, aby zmiękły. Dodajemy przyprawę 5 smaków.
- Dodajemy mięso, podsmażamy chwilę i dodajemy sos.
- Zmniejszamy ogień, gotujemy 2 minuty i smakujemy, jeżeli jest za mało słone, dodajemy sosu rybnego, jeśli za mało intensywne dodajemy więcej przyprawy. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Dodaj komentarz