Jedna z wielu potraw na wigilijnym stole, niezwykle esencjonalna. Już samo jej przygotowywanie buduje w domu świąteczny nastrój, poprzez bardzo intensywne zapachy gotowanych grzybów i kapusty.
Składniki:
- 50 g grzybów suszonych leśnych – (tak, leśnych. To NIE jest przepis na łazanki z pieczarkami :-),
- 500 g kapusty kiszonej,
- 500 g makaronu łazanki najlepiej „Czaniecki” albo inny, jajeczny o prawie białym kolorze,
- 1 cebula,
- łyżka masła klarowanego,
- 2-3 liście laurowe,
- 5-7 ziaren ziela angielskiego,
- sól, pieprz świeżo mielony (ważne!).
Sposób przygotowania:
- Grzyby namoczyć kilka godzin (a najlepiej całą noc), następnie w tej samej wodzie (lekko osolonej) gotować przez około godzinę. Następnie grzyby wyjąć i drobno pokroić, np. w paski, a wywar zlać delikatnie do innego naczynia, aby oddzielić ewentualny piasek, który został na dnie.
- Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na drobne kawałki, i zalać wywarem z grzybów tyle, aby przykryć kapustę, ewentualnie dodać wody , dodać łyżeczkę płaską soli, 2 liście laurowe i 5-7 ziaren ziela angielskiego. Gotować miedzy 30-60 minut – do oczekiwanej miękkości. Nadmiar płynu odparować albo zlać.
- Cebulę drobno pokroić, udusić na łyżce masła klarowanego, na koniec dodać do cebuli drobno posiekane grzyby i chwilę przesmażyć.
- Dodać cebulę z grzybami do kapusty i posolić do smaku.
- Ugotować makaron 1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu (al dente) i starannie pomieszać z kapustą.
- Teraz najważniejsze: pieprz. Tylko i wyłącznie świeżo zmielony, to pieprz nadaje łazankom charakter, pazura 🙂
Totalny odjazd!
Dodaj komentarz