Jeden ze smacznych sposobów na podanie makaronu, proste do zrobienia i co najważniejsze – smakuje dzieciom!
Składniki:
- Makaronowe wstążki Tiagiatelle
- 2 piersi kurze
- Masło, oliwa
- Czosnek
- Białe wino
- 1 brokuł
- Ser blue typu lazur (połowa)
- Ser mascarpone 125 gram
- Tłusta śmietana (jedna szklanka)
- Limonka – połówka
- Płatki migdałowe
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Dwa filety z piersi kurczaka kroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy na tłuszczu – maśle i oliwie.
Solimy i dodajemy (suszony) czosnek.
Do tego dolewamy białe wino dla smaku
(opcjonalnie).
…A w międzyczasie… gotujemy w garnku brokuły al dente (lekko twarde).
Do mięsa dajemy:
– ser blue np. Lazur (pół trójkącika),
– tłustą śmietanę (250 ml),
– ser mascarpone pół paczki (125 g)
– sól, pieprz do smaku
Mieszamy całość drewnianą łyżką – często!
…A w międzyczasie – gotujemy makaron Tiagiatelle.
…A na oddzielnej patelni prażymy migdały
(bez tłuszczu, od czasu do czasu mieszając je).
Do prawie gotowego sosu wyciskamy pół limonki. I dolewamy pół szklanki wody z makaronu, żeby sos nie był zbyt gęsty!
Na dużym talerzu układamy makaron, wcześniej wymieszamy z sosem. Podajemy z brokułami i migdałami!
Inna wersja tego dania:
zamiast brokułów może być szpinak.
Z takim smakiem to danie zajadają dzieciaki!!!
Dodaj komentarz