Własny makaron jajeczny to nie tylko ratunek, gdy zabraknie nam makaronu. To przede wszystkim doskonały smak. Zwłaszcza, gdy stanowi dodatek do jednej ze szlachetnej odmiany rosołu; z perliczki czy wołowy. I łatwo przeliczyć, że makaron z poniższego przepisu będzie makaronem 20-jajecznym!
Składniki na makaron:
- 200 g mąki + 50 g do oprószania,
- 2 żółtka,
- 2 jajka.
Do ugotowania:
- 4-5 litrów wody,
- 1-2 łyżki soli,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka i żółtka i łyżką mieszamy, aż składniki się zbrylą.
- Jeszcze w misce zaczynamy wyrabianie i gdy całe ciasto się zwiąże, zaczynamy wyrabiać na blacie. Jeżeli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy mąkę, a gdy zbyt twarde – i jest problem z jego wyrabianiem – dodajemy jajko (nigdy wody!).
- Dzielimy ciasto na 8 części (na zdjęciu widoczne są 4), obsypujemy mąką i pozwalamy odpocząć 15-20 minut.
- Do dalszych prac warto wykorzystać maszynkę do makaronu z przystawką wałkującą. Ciasto będziemy wałkować w dwóch fazach. W pierwszej ustawiamy maszynkę pokrętłem na 7 mm i przepuszczamy po kolei 8 kawałków ciasta. Paski powinniśmy oprószać mąką.
- W drugiej fazie ustawiamy maszynkę na 2-3 mm i przepuszczamy poprzednio rozwałkowane paski. Znowu oprószamy je mąką.
- W dużym garnku gotujemy 4-5 litrów wody, dosalamy i dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
- Montujemy przystawkę do makaronu i przepuszczamy pierwsze 4 paski.
- Natychmiast po przepuszczeniu przez maszynkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 minuty. Makaron jest świeży i łatwo się skleja, więc energicznie mieszamy w trakcie gotowania.
- Wybieramy makaron sitkiem z wody, przepłukujemy pod bieżącą wodą i przygotowujemy drugą połowę.
- Obie porcje makaronu po odsączeniu z wody w misce tniemy nożyczkami.
- Przekładamy na talerze i zalewamy rosołem! Wow!
Dodaj komentarz