Składniki na biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 110 cukier
- 160 g mąka pszenna
- 15 g mąka ziemniaczana
- 50 g roztopionego masła
- kilka łyżek kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- jajka z cukrem miksujemy (napowietrzamy) tak długo, aż powiększą objętość dwukrotnie lub więcej,
- dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łyżką,
- wykładamy na papier i wkładamy do piekarnika na 15 min na 180 st z termoobiegiem,
- sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest suche
Składniki na krem:
- 500 g sera mascarpone,
- 75 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1/2 alkoholu – np. wino deserowe
Sposób przyrządzania:
- mieszamy dokładnie składniki na sos,
- wykładamy w dowolny sposób do formy (można rozerwać i poukładać uciskając)
- biszkopt skrapiamy 1/4 szklanki np. tia maria, i nasączamy 4 espresso z kawiarki włoskiej posypujemy startą skórką z pomarańczy
- nakładamy na biszkopt sos, wyrównujemy
- posypujemy kakao
- dekorujemy – skrobiemy nożem czekoladę gorzką 70% w wiórki
- do lodówki na min. godzinę
Pycha!
Więcej o cieście biszkoptowym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto_biszkoptowe
Uwagi o pieczeniu biszkoptu: ciasto wkładamy na środkowy poziom piekarnika 160° i pieczemy ok. 20 minut następnie zwiększmy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Dodaj komentarz