Szybkie i łatwe w przygotowaniu, uwielbiane przez wszystkich, przygotowywane w różnych wersjach ciasto z jabłkami. „Definicja” mówi, że szarlotka jest zawsze na kruchym spodzie, a jabłecznik, to dowolne ciasto z jabłkami. Ostatnio modne stało się przygotowywanie tzw. tarty, która od klasycznej babcinej szarlotki różni się jedynie… ceramicznym, falowanym naczyniem do wypieku.
Ciekawostka: istnieje przepis na „idealne kruche ciasto” zwany czasami przepisem 3-2-1, a mianowicie: na każde 3 części mąki dajemy 2 części masła i 1 część cukru pudru. Do tego 1 żółtko na każde 100 g mąki. Proste!
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (tortowa lub wrocławska),
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 6/7 jabłek, w zależności od wielkości,
- cynamon,
- opcjonalnie sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Można użyć do tego miksera planetarnego albo wyrobić je ręcznie:
- Przesiewamy mąkę następnie do mąki dodajemy cukier puder, 2 żółtka oraz pokrojone w kawałki zimne masło.
- Mikserem wyrabiamy tak długo (około 10 minut), aż powstanie dużo jednolitych grudek, następnie formujemy kulę ręcznie.
- Ręcznie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej, zwartej kuli.
- Czas wyrabiania ciasta ręcznie powinien być jak najkrótszy, aby ciepło rąk nie rozpuściło zbyt szybko masła.
- Z tak przygotowanej kuli ciasta odkrawamy 1/3 części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Ta część posłuży nam jako kruszonka do ciasta.
- Pozostałą część – również w folii – wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
- Wykorzystując czas kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórek, następnie na tarce z małymi oczkami ścieramy je i odsączamy nadmiar soku.
- Do startych jabłek – w zależności od upodobań – dodajemy łyżeczkę cynamonu i opcjonalnie łyżeczkę soku z cytryny. Zwykle nie ma potrzeby dosładzania jabłek.
- Formę do pieczenia (średnica mojej to 29 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy. Jest to kruche ciasto, więc będzie się rwać podczas wałkowania. Warto podsypywać sobie je mąką.
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. ( pieczenie góra\dół) na 20 min.
- Po upływie tego czasu, lekko zrumienione ciasto wyjmujemy z piekarnika.
- Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej jabłka.
- Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta i na tarce z grubymi oczkami ścieramy je na powierzchnie z jabłkami.
- Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Obserwujemy poziom zrumienienia ciasta, jeśli nie będzie wystarczające można włączyć na kilka minut termoobieg .
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu, wierzch obsypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz