Pierniczki świąteczne

Kolorowe, o korzennym zapachu pierniczki świąteczne to najlepszy sposób, aby spędzić wspólnie kilka chwil, nie tylko podczas świątecznych przygotowań. Dekorować mogą nawet najmniejsze maluchy (przy okazji podjadając słodkie dodatki). Podobno pierniczki należy zamknąć w blaszanym pudełku, aby przywołać wspomnienia świąteczne nawet kilka tygodni później.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, typ 405, 450,
  • 120 g miękkiego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 200 g płynnego miodu,
  • 2 jajka,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 10 g przyprawy do piernika,
  • 10 g kakao.

Polewa:

Czekoladowa

  • 200 ml śmietanki UHT 30%,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 60 g miękkiego masła.

Lukier:

  • 1 białko jajka,
  • 200 g cukru pudru,

Dekoracja:

kolorowe posypki cukrowe i lukry w tubkach

 

Sposób przygotowania:

Do miseczki przekładamy miód i dodajemy masło. Połączony miód z masłem musimy rozpuścić w kąpieli wodnej. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika oraz cukier puder, a następnie dodajemy jajka oraz wcześniej rozpuszczony miód z masłem. Wszystkie składniki zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

pierniczki-swiateczne-przepis-maka

Ciasto zawinięte w folię spożywczą powinno być odstawione do lodówki nawet na 3 doby, jednak jeśli nie mamy tyle czasu ciasto umieszczamy w lodówce przynajmniej na 2 godziny.

pierniczki-swiateczne-przepis-ciastopierniczki-swiateczne-przepis-foremki

Po upływie odpowiedniego czasu,ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy pierniczki . Wycięte pierniczki umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy je w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C (termoobieg) na około 7 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. W przypadku grubszych ok. 8 minut.

pierniczki-swiateczne-przepis-pieczenie

Polewa

Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę. Czekamy do momentu rozpuszczenia czekolady, a następnie cały czas mieszając dodajemy miękkie masło.

Lukier uzyskamy ucierając białko z cukrem do momentu uzyskania gładkiej masy. Do smaku można dodać kilka kropel soku z cytryny.

Pierniczki maczamy w ciepłych polewach i dekorujemy cukrowymi posypkami. W ten sposób powstaną pyszne, świąteczne pierniczki.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Biała kapusta na gęsto z koperkiem

pierniczki-swiateczne-przepis-lukier

Jeśli przed pieczeniem w pierniczkach zrobimy dziurki, będziemy mogli je wykorzystać jako ozdoby choinkowe.

Smacznego!

 

 

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

2 komentarze

  1. Pierniczek

    Jaka Grubosc piernoczków?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.