Podobnie jak faworki, oponki dla wielu, to wspomnienie dzieciństwa lub młodości. Przekąska ta nie jest może zbyt dietetyczna, ale nikt nie karze na raz zjeść od razu 10 sztuk. A i tak zjecie 10.
Składniki na ciasto:
- 500 g białego sera półtłustego,
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- pół szklanki cukru,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka octu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lekko kopiasta),
- 250 ml śmietany (kwaśnej),
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Oraz:
- cukier puder do posypania,
- olej rzepakowy do smażenia.
Z podanej ilości składników wychodzi 50 sztuk.
Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto, obsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki i nakrętki wycinamy krążki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż się zarumienią z jednej strony, potem przewracamy na drugą. Dobrze jest przygotować wszystkie krążki wcześniej, ponieważ smażenie idzie bardzo szybko, lub smażyć we dwie osoby.
Po wyjęciu oponek z oleju odsączamy je na papierze, następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło.
Pycha!
Dodaj komentarz