Składniki:
7 jaj
180 dag cukru
20 dag mąki przennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 paczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(3 łyżki kakao – opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 180*C.
Utrzyj żółtka z cukrem, postaraj się aby utarta masa miałą konstytenję kogla mogla.
Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (jeżeli chcesz by biszkopt był kakaowy dodaj jeszcze 3 płaskie łyżki kakao). Pamiętaj, aby do tego momentu cały czas ucierać powstałą masę.
Ubij białka na sztywną pianę i dodaj je do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Gdy składniki połączą się, przełóż powstałe do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Złap za formę i rzuć nią o podłogę z ok 20 cm, a następnie szybko włóż do piekarnika.
Piecz ciasto w 180*C, na 15-20 min.
Pamiętaj! Biskopt nie znosi przeciągów!
Dlatego najpierw wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki, a dopiero później wyłóż ciasto.
Wiem, że Ci się udało,
Datego napisz jak Ci się podobało 🙂
Dodaj komentarz