Składniki ciasto:

  • 10 dag mąki
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki  krem:

  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 szklanki serka homogenizowanego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • Okrągłe biszkopty
  • Galaretka owocowa
  • Kawa cappucino

 

Przygotowanie ciasta:

Jajka ubić z  cukrem.  Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.  Wymieszane składniki powoli dodawać do ubitej masy jajecznej. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.
w temp. Ok. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto nasączyć kawą.

Przygotowanie kremu:

Ubić jajko, dodać żółtka, cukier, masło. Wszystko razem ucierać na jednolitą masę. Następnie dodać mleko w proszku, serek homogenizowany, rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować. Masę wyłożyć na ciasto. Biszkopty namoczyć w kawie cappucino i układać na masie. Zalać tężejącą galaretką.

 

 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Chleb pszenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem, otrębami i siemieniem lnianym (2 szt.)