Składniki ciasto:
- 10 dag mąki
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 10 łyżek cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki krem:
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 20 dag masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 szklanki serka homogenizowanego
- 3 łyżeczki żelatyny
- Okrągłe biszkopty
- Galaretka owocowa
- Kawa cappucino
Przygotowanie ciasta:
Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszane składniki powoli dodawać do ubitej masy jajecznej. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.
w temp. Ok. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto nasączyć kawą.
Przygotowanie kremu:
Ubić jajko, dodać żółtka, cukier, masło. Wszystko razem ucierać na jednolitą masę. Następnie dodać mleko w proszku, serek homogenizowany, rozpuszczoną żelatynę. Zmiksować. Masę wyłożyć na ciasto. Biszkopty namoczyć w kawie cappucino i układać na masie. Zalać tężejącą galaretką.
Dodaj komentarz