Prościej się nie da. Przepyszne kruche ciastka orzechowe, doskonałe z poranną, południową lub popołudniową kawką. Można je przygotować „przy okazji” rozgrzanego piekarnika.

Składniki:

  • 240g mąka 1,5 szklanki,
  • 100 g pół szklanki mielonych orzechów (najlepiej zrobić samemu, mieląc w mikserze orzechy np. laskowe, arachidowe lub włoskie lub ich mieszankę),
  • 120g  pół szklanki cukru pudru,
  • kilka łyżek śmietany,
  • 100 g –  pół masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilkanaście orzechów do potłuczenia i ozdobienia ciastek.

 

Sposób przygotowania:

Składniki zmieszać, ciasto wyrobić, schłodzić w lodówce, wycinać kształty,wciskać orzechy, następnie piec około 15-20 minut, 180-200 st, w termoobiegu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pycha z kawką!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Tosty z serem i szynką