Wspaniały dodatek do dań mięsnych. Do przygotowania o każdej porze roku. Kapustę przygotowuje się w trakcie gotowania obiadu, a nadmiar można zamrozić. Czujesz już ten zapach w kuchni? Zaczynamy!
Składniki:
- 1 średnia kapusta,
- 4 średnie cebule,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 2 łyżki octu lub octu winnego,
- margaryna lub olej do podsmażenia cebuli,
- 100 g masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 4 liście laurowe,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- szczypta kminku,
- bulion (kostka rosołowa), sól, pieprz świeżo mielony.
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkujemy niezbyt drobno , uciskamy w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy około 30 minut.
- Kroimy drobno cebule i na dużej patelni dusimy w większej ilości tłuszczu.
- Gdy kapusta jest już miękka odlewamy z niej wodę, wybieramy liście laurowe i ziele angielskie, odcedzamy cebulę z tłuszczu i łączymy razem z kapustą.
- Dodajemy poszatkowany koperek, ocet i podlewamy bulionem i dusimy aż kapusta będzie bardzo miękka.
- Roztapiamy masło, dodajemy mąką i przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty.
- Dodajemy świeżo mielony pieprz i doprawiamy, może soli, może octu, może pieprzu – na wyczucie.
Z podanej ilości składników wychodzi pełny garnek tej kapusty – może po zamrożeniu posłużyć na 2 lub 3 obiady.
Pyszności!
fick
a tam….kapusta…….lepsza jest ….kiełbasa !