Biała kapusta na gęsto z koperkiem

Wspaniały dodatek do dań mięsnych. Do przygotowania o każdej porze roku. Kapustę przygotowuje się w trakcie gotowania obiadu, a nadmiar można zamrozić. Czujesz już ten zapach w kuchni? Zaczynamy!

 

Składniki:

  • 1 średnia kapusta,
  • 4 średnie cebule,
  • 1 pęczek świeżego koperku,
  • 2 łyżki octu  lub octu winnego,
  • margaryna lub olej do podsmażenia cebuli,
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • szczypta kminku,
  • bulion (kostka rosołowa), sól, pieprz świeżo mielony.

 

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę szatkujemy niezbyt drobno , uciskamy w dużym garnku, zalewamy wrzątkiem , dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy około 30 minut.
  2. Kroimy drobno cebule i na dużej patelni dusimy w większej ilości tłuszczu.
  3. Gdy kapusta jest już miękka odlewamy z niej wodę, wybieramy liście laurowe i ziele angielskie, odcedzamy cebulę z tłuszczu i łączymy razem z kapustą.
  4. Dodajemy poszatkowany koperek, ocet i podlewamy bulionem i dusimy aż kapusta będzie bardzo miękka.
  5. Roztapiamy masło, dodajemy mąką i przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty.
  6. Dodajemy świeżo mielony pieprz i doprawiamy, może soli, może octu, może pieprzu – na wyczucie.

Z podanej ilości składników wychodzi pełny garnek tej kapusty – może po zamrożeniu posłużyć na 2 lub 3 obiady.

Pyszności!

 kapusta-na-gesto-przepis

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Klasyczna botwinka (jak babci Ewy)

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

1 komentarz

  1. a tam….kapusta…….lepsza jest ….kiełbasa !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.