Magia zmykania ciepłej pory roku w słoikach, to między innymi przygotowywanie własnych przetworów. W sezonie, owoce uzyskują pełnię smaku oraz niską cenę, zatem można przygotować własne dżemy i tym samym skutecznie wyeliminować kupne dżemy, zwykle „wzbogacane” różnymi „e”.
Składniki:
- 3 kg truskawek, umytych bez szypułek,
- 1 słoik jagód,
- 0,75 kg cukru,
- 3 opakowania żelfix’u 3:1 (z naturalną pektyną).
Sposób przygotowania:
- umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wielkiego garnka (5-7 l), doprowadzamy do zagotowania,
- dodajemy umyte jagody w całości,
- od czasu gotowania zależy jak duże kawałki truskawek pozostaną w dżemie, ponieważ z każdą minutą gotowania część truskawek rozpuszcza się, stając się sokiem, proponuję około 20-25 minut,
- dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, aż cukier całkowicie się rozpuści,
- dodajemy 3 opakowania żelfixu, mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia,
- wlewamy płynny dżem do umytych słoików
- od razu zamykamy szczelnie słoiki i odwracamy na 5 minut do góry dnem (najlepiej na okapniku zlewu na ściereczce, gdyby któryś ze słoików „puścił”)
Pyszny i zdrowy!
Dodaj komentarz