Tarta w wersji letnio-bezglutenowej.
Składniki na ciasto:
- 15 dag masła,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru trzcinowego lub miodu,
- 1 szklanka mąki gryczanej (lub jaglanej),
- 3-4 łyżki mąki kukurydzianej (lub ryżowej),
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło ucieramy (kulą lub po prostu łyżką) z żółtkami, dodajemy pozostałe składniki i rękami zagniatamy miękkie ciasto.
- Zbieramy wszystkie okruszki i formujemy kulę (jeżeli ciasto się zbytnio kruszy można dodać łyżkę wody).
- Kulę ciasta kładziemy na środku okrągłej blachy (nie smarować blachy tłuszczem!) i rozprowadzamy ugniatając palcami. Formujemy nieco wyższe (1-1,5 cm) brzegi.
- Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni i pieczemy ok. 15 min, aż będzie złocista.
- Po upływie odpowiedniego czasu wyciągamy z pieca i pozostawiamy do ostygnięcia. Tarta jest przepyszna z truskawkami i/lub malinami i galaretką. W tej wersji dobrze pozostawić ją na noc w lodówce i podawać na drugi dzień.
- Wersja szybsza ( na zdjęciu): nakładamy warstwę serka mascarpone, a na niej układamy maliny i/lub truskawki. Gotowe!
Proporcje w sam raz na formę o średnicy 30 m.
Dodaj komentarz