Podobnie jak faworki, oponki dla wielu, to wspomnienie dzieciństwa lub młodości. Przekąska ta nie jest może zbyt dietetyczna, ale nikt nie karze na raz zjeść od razu 10 sztuk. A i tak zjecie 10.

Składniki na ciasto:

  • 500 g białego sera półtłustego,
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lekko kopiasta),
  • 250 ml śmietany (kwaśnej),
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego.

Oraz:

  • cukier puder do posypania,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Z podanej ilości składników wychodzi 50 sztuk.

Sposób przygotowania:

Ze składników  na ciasto wyrabiamy ciasto, obsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Przy pomocy szklanki i nakrętki wycinamy krążki. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż się zarumienią z jednej strony, potem przewracamy na drugą. Dobrze jest przygotować wszystkie krążki wcześniej, ponieważ smażenie idzie bardzo szybko, lub smażyć we dwie osoby.

Po wyjęciu oponek z oleju odsączamy je na papierze, następnie posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło.

Oponki serowe - ciasto

Oponki serowe patelnia jedna strona

oponki-serowe-patelnia-druga-strona

oponki-serowe-50sztuk

oponki-serowe-talerz

 

 

Pycha!

Oponki serowe przepis

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Kluski na parze czyli pampuchy lub buchty (8szt.) lub knedliki