To ciasto, to jeden z głównych powodów dla których powstał ten serwis. Dla takich właśnie przepisów. Babcinych, przepisanych. Podstawą tego ciasta jest niespotykana szybkość wykonania: bez zaczynu, bez odkładania kruszonki do lodówki. Czyli „rób ciasto, goście idą”.
Składniki ciasto:
- 1 kilogram mąki pszennej,
- 0,5 litra mleka,
- pół kostki masła,
- 2 jajka,
- 40 g drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- szczypta soli.
Składniki kruszonka:
- pół kostki masła (druga połowa),
- szklanka maki,
- małe opakowanie cukier waniliowy,
- trzy „garście” cukru.
Sposób przyrządzania:
Dlatego włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni. I pamiętamy, że drożdże uwielbiają ciepło (37 stopni) dlatego staramy się im zapewnić ciepłą atmosferę.
Ręcznie lub robotem kuchennym zagniatamy ciasto ze składników na ciasto. Pozwalamy chwilę podrosnąć w misce i przekładamy na większą blaszkę (wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia) i pozwalamy jeszcze chwilę podrosnąć.
Kruszonka: roztapiamy masło i przestudzamy: tłuszcz nie może być gorący. Mieszamy wszystkie składniki, aż konsystencja będzie gęsta. Jeśli jest za rzadka, dodajemy mąki. Kruszymy kruszonkę nad ciastem w blaszce i lekko dociskamy.
Pieczemy w temp. 200 stopni 25-35 minut bez termoobiegu. Upieczenie sprawdzamy wykałaczką.
Dodaj komentarz