To ciasto, to jeden z głównych powodów dla których powstał ten serwis. Dla takich właśnie przepisów. Babcinych, przepisanych. Podstawą tego ciasta jest niespotykana szybkość wykonania: bez zaczynu, bez odkładania kruszonki do lodówki. Czyli „rób ciasto, goście idą”.

Składniki ciasto:

  • 1 kilogram mąki pszennej,
  • 0,5 litra mleka,
  • pół kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 40 g drożdży,
  • 6 łyżek cukru,
  • szczypta soli.

 

Składniki kruszonka:

  • pół kostki masła (druga połowa),
  • szklanka maki,
  • małe opakowanie cukier waniliowy,
  • trzy „garście” cukru.

 

Sposób przyrządzania:

Dlatego włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 stopni. I pamiętamy, że drożdże uwielbiają ciepło (37 stopni) dlatego staramy się im zapewnić ciepłą atmosferę.

Ręcznie lub robotem kuchennym zagniatamy ciasto ze składników na ciasto. Pozwalamy chwilę podrosnąć w misce i przekładamy na większą blaszkę (wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną  papierem do pieczenia) i pozwalamy jeszcze chwilę podrosnąć.

 

Kruszonka: roztapiamy masło i przestudzamy: tłuszcz nie może być gorący. Mieszamy wszystkie składniki, aż konsystencja będzie gęsta. Jeśli jest za rzadka, dodajemy mąki. Kruszymy kruszonkę nad ciastem w blaszce i lekko dociskamy.

Pieczemy w temp. 200 stopni  25-35 minut bez termoobiegu. Upieczenie sprawdzamy wykałaczką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Domowy chleb na zakwasie (2 bochenki)