Składniki  na biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 110 cukier
  • 160 g mąka pszenna
  • 15 g mąka ziemniaczana
  • 50 g roztopionego masła
  • kilka łyżek kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • jajka z cukrem miksujemy (napowietrzamy) tak długo, aż powiększą objętość dwukrotnie lub więcej,
  • dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z kakao i delikatnie mieszamy łyżką,
  • wykładamy na papier i wkładamy do piekarnika na 15 min na 180 st z termoobiegiem,
  • sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest suche

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na krem:

  • 500 g sera mascarpone,
  • 75 g cukru pudru,
  • 1 żółtko,
  • 1/2 alkoholu – np. wino deserowe

 

 Sposób przyrządzania:

  • mieszamy dokładnie składniki na sos,
  • wykładamy w dowolny sposób do formy (można rozerwać i poukładać uciskając)
  • biszkopt skrapiamy  1/4 szklanki np. tia maria, i nasączamy 4 espresso z kawiarki włoskiej posypujemy startą skórką z pomarańczy
  • nakładamy na biszkopt sos, wyrównujemy
  • posypujemy kakao
  • dekorujemy – skrobiemy nożem czekoladę gorzką 70% w wiórki
  • do lodówki na min. godzinę

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pycha!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Więcej o cieście biszkoptowym:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ciasto_biszkoptowe

 

Uwagi o pieczeniu biszkoptu: ciasto wkładamy na środkowy poziom piekarnika 160° i pieczemy ok. 20 minut następnie zwiększmy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Ciasto czarno-białe z galaretką