Prościej się nie da. Przepyszne kruche ciastka orzechowe, doskonałe z poranną, południową lub popołudniową kawką. Można je przygotować „przy okazji” rozgrzanego piekarnika.
Składniki:
- 240g mąka 1,5 szklanki,
- 100 g pół szklanki mielonych orzechów (najlepiej zrobić samemu, mieląc w mikserze orzechy np. laskowe, arachidowe lub włoskie lub ich mieszankę),
- 120g pół szklanki cukru pudru,
- kilka łyżek śmietany,
- 100 g – pół masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kilkanaście orzechów do potłuczenia i ozdobienia ciastek.
Sposób przygotowania:
Składniki zmieszać, ciasto wyrobić, schłodzić w lodówce, wycinać kształty,wciskać orzechy, następnie piec około 15-20 minut, 180-200 st, w termoobiegu.
Pycha z kawką!
Dodaj komentarz