Szybkie i łatwe w przygotowaniu, uwielbiane przez wszystkich, przygotowywane w różnych wersjach ciasto z jabłkami. „Definicja” mówi, że szarlotka jest zawsze na kruchym spodzie, a jabłecznik, to dowolne ciasto z jabłkami. Ostatnio modne stało się przygotowywanie tzw. tarty, która od  klasycznej babcinej szarlotki różni się jedynie… ceramicznym, falowanym naczyniem do wypieku.

Ciekawostka: istnieje przepis na „idealne kruche ciasto” zwany czasami przepisem 3-2-1, a mianowicie: na każde 3 części mąki dajemy 2 części masła i 1 część cukru pudru. Do tego 1 żółtko na każde 100 g mąki. Proste!

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (tortowa lub wrocławska),
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 6/7 jabłek, w zależności od wielkości,
  • cynamon,
  • opcjonalnie sok z cytryny.

 

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Można użyć do tego miksera planetarnego albo wyrobić je ręcznie:
    1. jeśli wybieramy mikser, to używamy tzw. mieszadła (sztywna końcówka w zbliżona w kształcie do trójkąta z otworami,
    2. jeśli wybieramy opcję ręczną – pracę wykonujemy na na stolnicy lub blacie ,
  2. Przesiewamy mąkę następnie do mąki dodajemy cukier puder, 2 żółtka oraz pokrojone w kawałki zimne masło.
  3. Mikserem wyrabiamy tak długo (około 10 minut), aż powstanie dużo jednolitych grudek, następnie formujemy kulę ręcznie.
  4. Ręcznie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej, zwartej kuli.
  5. Czas wyrabiania ciasta ręcznie powinien być jak najkrótszy, aby ciepło rąk nie rozpuściło zbyt szybko masła.
  6. Z tak przygotowanej kuli ciasta odkrawamy 1/3 części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika. Ta część posłuży nam jako kruszonka do ciasta.
  7. Pozostałą część – również w folii – wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
  8. Wykorzystując czas kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórek, następnie na tarce z małymi oczkami ścieramy je i odsączamy nadmiar soku.
  9. Do startych jabłek – w zależności od upodobań – dodajemy łyżeczkę cynamonu i opcjonalnie łyżeczkę soku z cytryny. Zwykle nie ma potrzeby dosładzania jabłek.
  10. Formę do pieczenia (średnica mojej to 29 cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Następnie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, delikatnie rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy. Jest to kruche ciasto, więc będzie się rwać podczas wałkowania. Warto podsypywać sobie je mąką.
  11. Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. ( pieczenie góra\dół) na 20 min.
  12. Po upływie tego czasu, lekko zrumienione ciasto wyjmujemy z piekarnika.
  13. Na wierzch wykładamy przygotowane wcześniej jabłka.
  14. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta i na tarce z grubymi oczkami ścieramy je na powierzchnie z jabłkami.
  15. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
  16. Obserwujemy poziom zrumienienia ciasta, jeśli nie będzie wystarczające można włączyć na kilka minut termoobieg .
  17. Po wyjęciu ciasta z piekarnika i ostudzeniu, wierzch obsypujemy cukrem pudrem.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Szpinak na sposób Radka