Tosty to szybkie ciepłe danie, które dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i kolację, czy ciepłą przekąskę. W niektórych knajpach jest jedynym w karcie „daniem na ciepło”. Jak przygotować idealne tosty? Czy jest jakiś magiczny składnik? Ile zapiekać, żeby wyszły chrupkie, a ser dobrze się roztopił? Oto przepis.

Składniki na 4 tosty:

  • 8 kromek pieczywa tostowego (taki jaki lubimy)
  • 4-8 plasterki żółtego sera (taki jaki mamy)
  • 4-8 plasterki szynki (lub innej wędliny)
  • 1 mały ogórek konserwowy (ewentualnie kiszony)
  • czubryca (przyprawa) (ewentualnie zioła prowansalskie)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (nie ketchupu)
  • składniki masło czosnkowe
    • 1 łyżka masła
    • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
    • szczypta soli
    • oregano lub majeranek

 

Tosty ze swej natury są posiłkiem w stylu „na winie”, czyli co się nawinie, ponieważ można śmiało do nich wykorzystać resztki żółtych serów czy wędlin.

4 tosty zaspokoją 2 osoby, więc mnożymy lub dzielimy podane składniki w zależności od ilości „głów” do wyżywienia 😉

Sposób przygotowania:

  1. W małej miseczce szykujemy masło czosnkowe: 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, solimy i czekamy kilka minut – czosnek uwolni aromat, mieszamy go z masłem i szczyptą majeranku lub oregano.
  2. Rozkładamy wszystkie kromki i połowę z nich smarujemy masłem czosnkowym, a drugą połowę koncentratem pomidorowym
  3. Na część z koncentratem kładziemy plasterki sera – w ilości w zależności od preferencji i posypujemy czubrycą lub ziołami prowansalskimi. (Ser na sos pomidorowy? Czy to aby nie tak jak w pizzy?)
  4. Na ser kładziemy pokrojony w plasterki ogórek konserwowy. Może być również kiszony. Uwaga na ustawienie plasterków – jeżeli mamy opiekacz, który robi połówki po przekątnej, to najlepiej ustawić je tak jak na zdjęciu – wtedy na pewno ogórki nie wyjdą na przecięciu.
  5. Przykrywamy ogórek wędliną (nie ma na zdjęciu) i zamykamy połówką z masłem czosnkowym.
  6. Tosty lecą do opiekacza – czas: 5 minut. Zamiast klasycznego tosta w trójkąt, można wykorzystać ruszt do grillowania w opiekaczu, aby kanapki były mniej ściśnięte.
  7. Nasze tosty mają w środku koncentrat, dlatego nie musimy polewać ich ketchupem.
    Pyszności!
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Prosty pszenny chleb wiejski z delikatną skórką (1 bochenek)