Prażony słony słonecznik jest zarówno doskonałym dodatkiem do sałatek, czy dań kuchni azjatyckiej, jak i samodzielną przekąską. Jest coś magicznego w tym, jak nawet spora miseczka tego przysmaku znika ze stołu jako pierwsza. Po co przepis? Bo jest mały kruczek, jak przygotować ten słonecznik bez tłuszczu i tak, aby sól była w środku, a nie na zewnątrz…

Każdy kto lubi dłubać prażony słonecznik wie, że największa satysfakcja jest wtedy, gdy ziarenko ma pełny, prażony, słony smak. Tak właśnie smakuje słonecznik z tego przepisu!

Składniki:

  • 100 g słonecznika łuskanego,
  • płaska łyżeczka soli (lub nawet nieco mniej),
  • 25-30 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Na małą patelnię wsypujemy słonecznik.
  2. Wlewamy wodę i dodajemy sól.
  3. Gotujemy chwilę, mieszając.
  4. Po odparowaniu wody dalej prażymy 5-10 minut cały czas mieszając, aż większość ziarenek stanie się złota
  5. Przekładamy do miseczki lub wykorzystujemy w inny sposób, np. do sałatki, czy jako dodatek do dania kuchni azjatyckiej.

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Nalewka z pigwy