Popularne danie kuchni tajskiej, czyli indyk w sosie słodko-kwaśnym. Zamiast indyka można danie przygotować z wołowiny lub wieprzowiny. A zamiast ryżu można dać makaron (chow mein lub szklany). W wariancie „na szybko” korzystamy z mrożonej mieszanki warzyw azjatyckich, ale kto ma czas, niech pokroi świeże. 20 minut!
Składniki:
- 250 g mięsa z polędwicy indyka (lub wołowe ekstra lub karkówka),
- 225 g mieszanki azjatyckich warzyw mrożonych (lub pokrojona świeża włoszczyzna),
- składniki na marynatę z tego przepisu,
- kilka łyżek sosu sojowy jasnego do podlewania,
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- kilkanaście orzeszków arachidowych niesolonych,
- 2-3 łyżki oleju ryżowego lub arachidowego do smażenia
- 3-4 ząbki czosnku pokrojonego na 8 części każdy,
- 1 łyżeczka pasty sambal-oelek,
- marynowane grzyby mun (opcjonalnie),
- marynowane mini-kukurydze (opcjonalnie),
- marynowane pędy bambusa (opcjonalnie),
- marynowane kiełki fasoli mung (opcjonalnie),
Składniki na sos:
- 250 ml sos słodko kwaśny (np. Thai),
- 4-5 łyżek sosu terijaki,
- 2-3 łyżki sosu sojowego,
- 7-8 łyżek wody,
- łyżeczka pasty sambal-oelek,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- opcjonalnie sok z 1/2 cytryny.
Jak zwykle przy kuchni typu stir-fry szykujemy wszystko wcześniej, później nie będzie czasu. Ponadto wszystko, co dodajemy musi być od razu smaczne – w kuchni azjatyckiej nie zachodzi znane z kuchni polskiej tzw.”przegryzanie”.
Sposób przygotowania:
- Składniki na sos mieszamy razem. Sos musi być smaczny, jeśli jest za słodki, to dodajemy sok z wyciśniętej cytryny lub limonki. Jeśli jest za gęsty, dodajemy wody. Smak mocno zależy od rodzaju sosu teriyaki.
- Orzechy rozgniatamy w moździerzu
- Mięso marynujemy, a następnie smażymy z tego przepisu. Mięso odkładamy na bok.
- Na gorący wok wlewamy 2-3 łyżki oleju ryżowego lub arachidowego, gdy będzie gorący wrzucamy cebulę, dorzucamy po około 30 sekundach czosnek, podrzucamy wszystko na woku.
- Wrzucamy warzywa, dorzucamy pastę sambal oelek i 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego, smażymy wszystko około 1-2 minuty
- Zmniejszamy ogień, wlewamy sos i jak zawrze, gotujemy około minutę. Jeżeli sos za bardzo odparuje można dolać trochę wrzątku.
- Na koniec opcjonalne dodajmy dodatki (marynowane grzyby mun, marynowane mini-kukurydze-marynowane pędy bambusa, marynowane kiełki fasoli mung, połowę pokrojonego szczypiorku).
- Podajemy oprószone resztą szczypiorku i orzechów
Dodaj komentarz