Chińskie danie w 15 minut, to coś dla zapracowanych i głodnych. Przepisy kuchni azjatyckiej z serii „na szybko” opierają się na wykorzystaniu mrożonki z warzyw orientalnych – oszczędzamy czas krojenia. A makaronu można nie podsmażać, oszczędzamy kolejne minuty.
Składniki:
- 100 g makaronu sojowego (a ściślej biorąc makaronu z fasoli mung – glass noodle),
- 200 g piersi lub polędwicy z indyka,
- 200 g mrożonych warzyw orientalnych,
- 1 średnia cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2-3 cm świeżego imbiru,
- 200 g mrożonych warzyw orientalnych,
- 1-2 łyżeczki pasty sambal oelek,
- 6-7 łyżek oleju ryżowego lub arachidowego
- 1-2 łyżki marynowanych kiełków fasoli mung,
- 6-7 cm pęczka szczypiorku.
Składniki do marynaty:
- 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego (lub ciemnego, wtedy mniej cukru),
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej.
Składniki do sosu:
- 4-5 łyżek sosu sojowego jasnego (lub ciemnego, wtedy mniej cukru),
- 2-3 łyżeczki cukru brązowego (lub miodu),
- 2 łyżki sosu Hoisin,
- 5-6 łyżek wody,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub kukurydzianej).
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem smażenia należy pokroić i przygotować wszystkie składniki i sosy – później nie będzie na to czasu 🙂 To jest danie typu stir-fry.
- Makaron namaczamy w osolonym wrzątku około 4 minut, powinien być lekko twardawy. Odlewamy, przepłukujemy zimną wodą i tniemy nożyczkami na drobne kawałki.
- Mięso kroimy na cienkie plasterki i w miseczce dodajemy sos sojowy, cukier i mąkę, starannie wszystko mieszamy i odstawiamy. Zasada jest prosta: im dłużej mięso stoi w marynacie, tym jest smaczniejsze :D. Ale kilka minut też wystarczy..
- W osobnej miseczce ze składników powyżej przygotowujemy sos. Sos powinien być smaczny, intensywny, słony sosem sojowym, lekko kwaskawy sosem hoisin, słodki cukrem. Uzupełniamy do smaku, jeżeli czegoś brakuje.
- Zaczynamy smażenie, na pełnym ogniu: rozgrzewamy woka, gdy zacznie lekko dymić wycieramy go papierem i wlewamy 1-2 łyżki oleju ryżowego na dwie raty smażymy makaron około 1-2 minuty. Odkładamy go na osobny talerz.
- Ponownie rozgrzewamy woka, wlewamy 2-3 łyżki oleju i po chwili wrzucamy mięso. Smażymy szybko, obracając cały czas. Po około 2-3 minutach mięso będzie podsmażone. Mięso wykładamy na talerz na później.
- Do woka dolewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy czosnek, po kilku sekundach imbir i po kolejnych kilku grubo pokrojoną cebulę. Smażymy około 1 minuty, następnie oddajemy warzywa z mrożonki i dalej smażymy.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy 1-2 łyżeczki pasty sambal oelek (to właśnie teraz definiujemy ostrość dania) i dalej mieszamy podgrzewając 1-2 minuty.
- Dodajemy mięso i dalej podgrzewamy
- Dolewamy sos i całość zagotowujemy
- Jeżeli sos za bardzo nam odparuje, można dolać nieco wody. Dodajemy makaron i całość podgrzewamy. Tak długo, aż makaron odpowiednio zmięknie. I nie za długo, bo zrobi się breja. Około 1-2 minuty.
- Podajemy z kiełkami fasoli mung i szczypiorkiem.
Dodaj komentarz