Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- przyprawa Gyros
- 1 cebula
- 4 ogórki konserwowe
- 1 puszka kukurydzy bez zalewy
- 6 jajek
- 20 dag żółtego sera
- ketchup i majonez
Wykonanie:
Pierś z kurczaka, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać przyprawę „Gyros”, wymieszać i chwilę jeszcze smażyć. Wystudzić. A w tym czasie pokroić cebulę oraz ogórki w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Jajka ugotować, obrać i pokroić również w drobną kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki układać warstwami wg kolejności:
Na dnie szklanej salaterki ułożyć wstudzone kawałki kurczaka. Następnie układać:
- cebulę i polać ketchup tworząc kratkę,
- następnie ogórki konserwowe i posmarować majonezem,
- potem kukurydzę, jajka i posmarować majonezem oraz polać ketchupem w kratkę,
- wierzch sałatki posypać startym żółtym serem.
Uwaga: Do sałatki gyros nie dodajemy soli ani pieprzu, gdyż już w sama przyprawa gyros daje nam smak i aromat pysznej sałatki.
Dodaj komentarz