Świetny dodatek do dań mięsnych i nieodłączny kompan rolad wołowych. Wersja kapusty modrej z boczkiem.

Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta lub 1/2 dużej,
  • 150 g boczku surowego wędzonego (ewentualnie gotowanego),
  • 1/2 cebuli,
  • 2 liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki octu.

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy boczek na bardzo drobną kostkę i wrzucamy na patelnie. Przesmażamy aż do wytopienia tłuszczu. kapusta-czerwona-zasmazana-z-boczkiem-przepis
  2. Drobno posiekaną cebulę dodajemy do boczku i podduszamy kilka minut.  kapusta-czerwona-zasmazana-z-boczkiem-i-cebula-przepis
  3. Wykrajamy głąb z kapusty, siekamy i wrzucamy do dużego garnka.kapusta-czerwona-modra-zasmazana-z-boczkiem-przepis
  4. Dodajemy boczek z cebulą i zalewamy szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, lekko dosalamy. kapusta-czerwona-zasmazana-duszona-z-boczkiem-przepis
  5. Gotujemy kapustę, a gdy woda odparuje podsmażamy często mieszając około 30-40 minut.
  6. Gdy kapusta zmięknie zaczynamy przyprawianie: sól, pieprz, oraz kilka łyżek octu, zwykle wystarczą 2-3. Może również okazać się, że trzeba będzie dodać cuktu. kapusta-czerwona-zasmazana-z-boczkiem-przepis-talerz kapusta-czerwona-zasmazana-z-boczkiem-przepis-zoom
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Sałatka śledziowa