Jedna z wielu potraw na wigilijnym stole, niezwykle esencjonalna. Już samo jej przygotowywanie buduje w domu świąteczny nastrój, poprzez bardzo intensywne zapachy gotowanych grzybów i kapusty.

Składniki:

  • 50 g grzybów suszonych leśnych – (tak, leśnych. To NIE jest przepis na łazanki z pieczarkami :-),
  • 500 g kapusty kiszonej,
  • 500 g makaronu łazanki najlepiej „Czaniecki” albo inny, jajeczny o prawie białym kolorze,
  • 1 cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-7 ziaren ziela angielskiego,
  • sól, pieprz świeżo mielony (ważne!).

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namoczyć kilka godzin (a najlepiej całą noc), następnie w tej samej wodzie (lekko osolonej) gotować przez około godzinę. Następnie grzyby wyjąć i drobno pokroić, np. w paski, a wywar zlać delikatnie do innego naczynia, aby oddzielić ewentualny piasek, który został na dnie.
  2. Kapustę opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na drobne kawałki, i zalać wywarem z grzybów tyle, aby przykryć kapustę, ewentualnie dodać wody , dodać łyżeczkę płaską soli, 2 liście laurowe i 5-7 ziaren ziela angielskiego. Gotować miedzy 30-60 minut – do oczekiwanej miękkości. Nadmiar płynu odparować albo zlać. lazanki-wigilijne-przepis-kapusta-kiszona
  3. Cebulę drobno pokroić, udusić na łyżce masła klarowanego, na koniec dodać do cebuli drobno posiekane grzyby i chwilę przesmażyć. lazanki-wigilijne-przepis-cebulkalazanki-wigilijne-przepis-grzyby-lesne
  4. Dodać cebulę z grzybami do kapusty i posolić do smaku.lazanki-wigilijne-przepis-przed-zmieszaniem
  5. Ugotować makaron 1-2 minuty krócej, niż podano na opakowaniu (al dente) i starannie pomieszać z kapustą.
  6. Teraz najważniejsze: pieprz. Tylko i wyłącznie świeżo zmielony, to pieprz nadaje łazankom charakter, pazura 🙂

lazanki-wigilijne-przepis-talerzlazanki-wigilijne-przepis

Totalny odjazd!

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Miodownik