Składniki :
- cukinia,
- cebula,
- papryka
- przecier pomidorowy
- papryka słodka
- papryka ostra
- curry
- pieprz
- cukier
- sól
- ocet
Sposób przyrządzania:
1,5 kg obranej cukinii wydrążyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać 3 łyżeczki soli i zostawić na 1 godzinę. Około 0,5 kg papryki wydrążyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.0,5 kg cebuli pokroić drobno, wycisnąć cukinię i dać do rondla, dodać 30 dkg cukru i ¾ szklanki octu 10%. Gotować na małym ogniu 30 minut, dodać paprykę, cebulę, 1 łyżeczkę papryki słodkiej i 1 łyżeczkę płaską papryki ostrej, 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Gotować jeszcze 10 minut, następnie dodać mały słoik koncentratu pomidorowego .
Po odstawieniu z ognia dodać 1 łyżeczkę przyprawy curry, nakładać do słoiczków o ładnych kształtach i pasteryzować około 10 minut.
Dodaj komentarz