Japońska zupa miso – wersja ekspresowa (2 porcje)

Nie ma jak… umami. Japońska kuchnia jest bliższa kuchni polskiej niż się wielu wydaje. Składniki na zupę miso można bez trudu kupić w każdym sklepie z żywnością orientalną. Zaletą tego przepisu jest jego niezwykła szybkość wykonania – około 10 minut od pomysłu do podania.

Składniki:

  • 150g polędwicy z indyka, ewentualnie piersi z kurczaka,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 łyżki oleju ryżowego lub ewentualnie rzepakowego do podsmażenia,
  • 170 g mieszanki chińskiej – warzywa mrożone (jak ma być szybko),
  • łyżka suszonych glonów wakame lub kombu,
  • 1 bulion rybny Dashi Bonito,
  • 1-1,5 łyżki pasta miso,
  • 200 g makaronu ryżowego cienkiego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • szczypiorek (opcjonalnie),
  • 100g tofu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Zupę najlepiej przygotować w woku, ale można ją przygotować w jednym garnku 2 litry, kolejno dodając składniki. Warto wykorzystać garnek z powłoką nieprzywieralną.

Makaron ryżowy należy zalać wrzątkiem i poczekać około 4-5 minut. Można to zrobić w dowolnym momencie poniższego przepisu.

Smażenie na początku trwa bardzo szybko, dlatego należy pokroić polędwicę i cebulę wcześniej, a także naszykować warzywa.

  1. Do garnka wlewamy 2 łyżki oleju ryżowego, podgrzewamy mocno, dodajemy drobno pokrojoną (i wysuszoną ręcznikiem papierowym) polędwicę z indyka. Obracamy drewnianą łyżką przez około 30-40 sekund. Indyk z zewnątrz powinien być ścięty.
  2. Dodajemy kolejne 2 łyżki oleju, chwilę podgrzewamy i grubo pokrojoną cebulę i smażymy obracając energicznie kolejne 30-40 sekund.zupa-miso-smazenie-indyka
  3. Zmniejszamy ogień i wrzucamy mrożonkę chińską – dwie garści. Aż odparuje wodę i warzywa zmiękną.zupa-miso-dodawanie-warzyw
  4. Zalewamy wszystko około 1 litrem gotującej wody, następnie wrzucamy glony.zupa-miso-suszone-glony-wakame
  5. Po około 2-3 minutach dodajemy bulion Dashi Bonito, (jeżeli nie mamy, nie szkodzi) i zagotowujemy. zupa-miso-bulion-dashi-bonito
  6. Dodajemy 1-1,5 łyżki pasty miso, mieszamy dokładnie. zupa-miso-pasta-miso
  7. Opcjonalnie: jeżeli lubimy bardziej gęstą zupę, to w 1/4 szklanki zimnej wody rozrabiamy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, łączymy z zupą i zagotowujemy. zupa-miso-maka-ziemniaczana
  8. Opcjonalnie: jeżeli lubimy jajko w zupie (tak, tak, jest świetne i lekko ją zagęszcza), to do kubeczka lub szklanki wbijamy całe jajko, roztrzepujemy, dodajemy do zupy i gotujemy mieszając około 2 minuty. zupa-miso-jajko
  9. Na koniec można wkroić jakąś zieleninę, oryginalnie powinny to być glony, ale możemy wykorzystać szczypiorek. zupa-miso-mrozony-szczypiorek
  10. Podajemy w miseczce z makaronem i z tofu pokrojonym w kostkę (opcjonalnie). zupa-miso-porcja-makaron-tofuzupa-miso-nalana-z-tofu
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ:  Sałatka z zielonego ogórka

 

Wariant wegetariański nie zawiera indyka i/lub bulionu Dashi Bonito.

Dla fanów piątego smaku – zupa miso to kwintesencja umami; jest w oszałamiających ilościach w glonach, w tuńczyku Bonito, w paście miso, wreszcie w podsmażonym indyku z cebulką. Odjazd!

japonska-zupa-miso-przepis zupa-miso-przepis japonska-zupa-miso-przepis-zoom

← Poprzedni wpis

Następny wpis →

1 komentarz

  1. Jadłam kiedyś podobną zupę w typowo Japońskiej restauracji i bardzo mi smakowała. Właściwie to nie miałam pojęcia, że tak szybko można zrobić taką typowo japońską potrawę. Na pewno wypróbuję, na czasie zrobię dzięki za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.